(Foto: Robbert Beurse).

Deel Steenschuur wordt fietspad, definitief afgesloten voor auto's

De gemeente Leiden sluit binnenkort het deel van de Steenschuur tussen de Breestraat en de Groenbrug af voor auto’s. Na een proef deze zomer wordt het nu definitief een fietspad. Op de plek van de huidige parkeerplaatsen komen vaste fietsenrekken, de boomspiegels worden vergroot en er komt een bankje en een prullenbak.

Aan de overkant van de straat verdwijnen de kortparkeerplaatsen. “Deze worden omgevormd tot vergunninghouders-plaatsen”, laat de gemeente weten in een brief aan de bewoners van de wijk.

Vaste fietsenrekken
Op dit deel van de Steenschuur plaatst de gemeente op zaterdag al enige tijd fietsenrekken. Ze vormen een tijdelijke fietsenstalling voor bezoekers van de zaterdagmarkt. Na de herinrichting is de tijdelijke stalling niet meer nodig omdat er dan vaste fietsenrekken komen te staan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Ontwerp herinrichting Steenschuur. (Bron: Gemeente Leiden).

De aanpassing van de straat is onderdeel van plannen van de gemeente om de Leidse binnenstad autoluw te maken. Met ruim dertig ‘anti-automaatregelen’ wil het stadsbestuur bereiken dat de binnenstad groener en vitaler wordt.

Proef
In de zomer van 2020 is dit deel van de Steenschuur al eens zes weken lang afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Tijdens deze proef bleef de ‘pop-up’ fietsenstalling, die normaal gesproken alleen op zaterdag in de straat wordt neergezet, ook op de andere dagen staan. “Het doel van deze proef was om dit deel van de binnenstad aantrekkelijker te maken door meer ruimte voor de voetganger en fietser te creëren”, legt een woordvoerder van de gemeente uit.

Die afsluiting is geëvalueerd met de direct betrokkenen. “Daaruit is naar voren gekomen dat een groot deel van de gebruikers en andere belanghebbenden positief waren over deze proef”, stelt de gemeente.

Veiliger
Het kruispunt van de Steenschuur met de Hogewoerd en de Breestraat staat, ondanks dat er sinds de herinrichting in 2014 nauwelijks ongelukken gebeuren, bij veel verkeersgebruikers bekend als onveilig. Een ondernemer aan het kruispunt vertelde in 2020 aan Sleutelstad: “Fietsers kijken niet en worden door bussen omver gereden. Er is zelfs eens een tafel van ons terras door een marktvrachtwagen meegesleurd.”

Na de herinrichting rijden er geen auto’s meer vanaf de Steenschuur de kruising op. Ondanks dat de aanpassing niet als doel heeft om de verkeersveiligheid op de kruising te verbeteren, kan de nieuwe situatie er natuurlijk wel voor zorgen dat de overige weggebruikers zich veiliger voelen.

De werkzaamheden starten op vrijdag 10 januari 2022. Mensen die daar bezwaar tegen hebben, kunnen dat de komende week nog kenbaar maken bij de gemeente.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×