Sanne Scheltinga en Dennis van Rossum werken allebei in de bediening en doen mee aan de actoe Movember. (Foto: Gerry van Bakel).

Snor laten groeien of hardlopen in Movember: 'Blij met elke cent'

Aan het begin van de maand liep een groot deel van het personeel van restaurant Het Pakhuis er ineens gladgeschoren bij, het andere deel maakte zich op voor zestig kilometer hardlopen. Voor het goede doel, want november is Movember. Een maand waarin aandacht wordt gevraagd voor teelbalkanker, prostaatkanker en mentale gezondheid bij mannen.

Twee jaar geleden deden de mannen van Het Pakhuis ook mee aan de actie en haalden 1900 euro op. Teamaanvoerder Dennis van Rossum wil daar graag overheen. “Maar we hebben niet echt een streefbedrag, we zijn blij met elke cent.” Dit jaar doen de vrouwen ook mee. Sanne Scheltinga heeft er al 35 kilometer opzitten. “De vorige keer keken we meer van de zijlijn toe en hebben geapplaudisseerd, dit jaar wilden we ook echt meedoen.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Dennis van Rossum en Sanne Scheltinga van Pakhuis Leiden over de actie Movember.

Bij de actie Movember gaat het erom dat mannen op 1 november zich scheren en vervolgens een maand lang hun snor laten staan. Dennis is zelf geen snordrager, dus het is wel even wennen. “Het is niet zo dat ik die snor er steeds af wil rukken, maar ik zal wel blij zijn als hij er volgende week af mag.” Omdat de vrouwen wat lastig een snor kunnen laten groeien, gaan zij kilometers maken. Met de peer pressure om mee te doen, valt het wel mee, vertelt Sanne. “Iedereen doet gewoon vanzelf mee. Het is leuker om het samen te doen.”

Mercury
Een snor laten groeien is niet moeilijk, geeft Dennis toe. Toch is het een goede manier om geld op te halen, zegt hij. “Het valt mensen in het restaurant gewoon op, zeker omdat er zoveel mensen uit de bediening meedoen. Dus je maakt even een praatje en dan kun je ook uitleggen wat de actie inhoudt. Sommige mensen zeggen dat ik op Freddie Mercury lijk met die snor.” En doneren kan nog steeds op de teampagina.

Het gaat om geld ophalen voor onderzoek naar teelbalkanker en prostaatkanker. Ziektes die veel mannen treffen, maar waar weinig over wordt gepraat. Volgens Movember is dat een algemener probleem voor mannen, dat ze hun gezondheid niet serieus lijken te nemen en met klachten blijven doorlopen in plaats van naar de dokter gaan. En dat geldt ook voor mentale problemen die uiteindelijk zelfs kunnen leiden tot een poging tot zelfmoord. In 2019 maakten twee keer zoveel mannen dan vrouwen een eind aan hun leven.

Denk jij wel eens aan zelfdoding? Neem contact op met 113 zelfmoordpreventie. Ga naar de website. Bel of chat via 113 of 0800-113. Er is altijd iemand die luistert.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×