(Foto: PR BplusC)

Pepernoten bakken en Nederlands leren in het Junior Taalcafé

Naast het reguliere Taalcafé van BplusC worden er dit schooljaar ook verschillende Junior Taalcafé’s georganiseerd. Tijdens zes ontmoeting tussen leerlingen van het Bonaventuracollege Agora en Internationale Schakelklassen (ISK) van het Da Vinci College kan op een laagdrempelige manier geoefend worden met het spreken van de taal.

In de Internationale Schakelklassen zitten leerlingen die het Nederlands niet als moedertaal hebben. “Tijdens de bijeenkomsten krijgen de leerlingen van beide groepen opdrachten om samen uit te voeren. Het belangrijkste is daarbij om samen zoveel mogelijk de taal te bezigen”, vertelt projectleider Tessa Coolen van BplusC.

Casper Chaudron in gesprek met Tessa Coolen van BplusC, Jaber en Adnan van het Da Vincicollege, Dagmar en Zoë van het Bonaventuracollege

“Het was heel leuk en gezellig”, vertellen de leerlingen van het ISK. “We hebben veel nieuwe woorden geleerd en het hielp dat we met leeftijdsgenoten konden spreken. Heel anders dan leren uit een boek.”

Coolen legt uit dat het sociale leven van jongeren in deze leeftijd zich vooral afspeelt op verenigingen, en dat is niet altijd even bekend of toegankelijk voor jongeren die nieuw zijn in Nederland. Daarom is dit project ook bedoeld om jongeren met elkaar in contact te brengen. “Als je elkaar leert kennen gaat het praten ook makkelijker en wordt het ook leuker om de taal te kunnen gebruiken.”

Toekomst
Ook voor leerlingen van Het Bonaventuracollege Agora zijn de bijeenkomsten leerzaam, vertelt een van hen. “Ik heb geleerd dat het voor hun net zo lastig is om met ons te communiceren als andersom.” Tijdens de bijeenkomsten hebben de leerlingen onder anderen een speurtocht gedaan en pepernoten gebakken.

De eerste module van zes bijeenkomsten is afgerond. Voor de toekomst staan er nog twee van deze modules op de planning waarbij het voor andere scholen ook nog mogelijk is om mee te doen. “Hoe breder de groep hoe leuker het is”, aldus Coolen.

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×