Oegstgeest akkoord met omstreden plan landgoed Endegeest

Na jaren van gesteggel en zelfs de val van een wethouder, heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Oegstgeest donderdag ingestemd met de plannen voor landgoed Endegeest. Het terrein, met als eyecatcher kasteel Endegeest, was jarenlang in gebruik voor de geestelijke gezondheidszorg. Met het nieuwe bestemmingsplan komt sloop -en herbouw van veel gebouwen op het terrein een stap dichterbij. Tegenstanders van het plan denken er wel over na om naar de Raad van State te stappen.

Oegstgeest is al sinds 2017 bezig met het dossier Endegeest. Op het landgoed staan verschillende gebouwen die zijn gekocht door een projectontwikkelaar. Die wil hij deels slopen en renoveren zodat ze een nieuwe bestemming kunnen krijgen. Tegenstanders vinden dat de nieuwe gebouwen te groot worden in verhouding tot het kasteel. Ook zou er teveel ruimte voor parkeren komen op het bosrijke terrein.

Wethouder Peter Glasbeek zag zich in 2020 gedongen om af te treden omdat zijn voorstel om in en rond het kasteel ook te kunnen wonen werd afgewezen door de VVD. Er kwam een nieuwe wethouder, Matthijs Huizing (VVD) en die is net als een meerderheid van de raad blij met het bestemmingsplan dat er nu ligt. “Ik begrijp wel dat mensen zich zorgen maken”, zegt hij. “Want als je ergens een nieuw gebouw neerzet of uitbouwt, dan denk je: wat gebeurt er dan met die prachtige bomen die er staan en kunnen we er nog wel wandelen?” Maar de wethouder wuift die zorgen weg. “Het park blijft voor het publiek toegankelijk en de parkstructuur blijft intact. Ik ben ervan overtuigd dat er iets mooiers voor terug komt.”

Historische vergissing
De Stichting Wilhelminapark en Geesten is daar nog niet zo van overtuigd. “Ons bezwaar is dat de nieuwe gebouwen veel te hoog worden in verhouding tot het kasteel”, legt Joost Geluk van de stichting uit. “Daarbij komt dat we vinden dat er veel te veel parkeerplaatsen komen.” Geluk zegt zich gesteund te voelen door de Stichting In Arcadië, een onderzoeksbureau en planbureau voor groen erfgoed. “Ze zeggen dat het bestemmingsplan niet past bij het kasteel, het groen en de doorkijkjes die je hier hebt. Dus als je hier een soort bedrijfsterrein krijgt, wordt het een heel ander park.”

Lokaal Oegstgeest is één van de twee oppositiepartijen die tegen het bestemmingsplan blijft. “Het past hier niet”, zegt fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen van Lokaal Oegstgeest. “Het is te volumineus. En dat hoor je ook vaak bij veel inspraakreacties zoals bijvoorbeeld van de Historische Vereniging Oegstgeest, die duidelijk zeggen dat het bouwvolume te groot wordt.” Van den Ouweelen spreekt dan ook van een historische vergissing over het akkoord van de raad. Bovendien vindt hij dat er teveel zorgwoningen ontwikkeld gaan worden op het terrein. “Dat was niet de afspraak. Het gaat zorgen voor te veel drukte in dit deel van Oegstgeest. Teveel automobiliteit en een gebrek aan openbaar groen.”

Raad van State
De Stichting Wilhelminapark en Geesten overweegt naar de Raad van State nu de raad heeft ingestemd met het bestemmingsplan. Dat zou er nog voor kunnen zorgen dat de bouwplannen moeten worden aangepast.

Oegstgeest Politiek Toekomst Endegeest en Overgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×