De dames van Scylla en hun coach na de overwinning. (Foto: PR/Scylla).

Sensationele zege brengt Leidse tafeltennisdames in finale om landstitel

De tafeltennisdames van Scylla hebben zaterdag voor een absolute sensatie gezorgd in de halve finales van de play-offs. De torenhoge favoriet voor het landskampioenschap Dozy Den Helder werd in een uitwedstrijd met 4-3 verslagen. Dat betekent dat Scylla op zondag 19 december de finale om de landstitel speelt.

Dozy Den Helder had alle wedstrijden in de reguliere competitie overtuigend gewonnen en enkele weken geleden in Leiden werd ook Scylla kansloos gelaten (1-6). Drie speelsters van Den Helder hadden nog geen wedstrijd verloren dit seizoen en daarvan bleken er nu ook weer twee in de Helderse opstelling te staan: Shuohan Men en Yoeke Gunsing.

Na de eerste twee wedstrijden leek niets erop dat er een heuse Leidse stunt in de maak was. Maaike van de Pavoordt kon alleen in de tweede game bijblijven tegen Men en verloor met 3-0. Esmee van Marwijk speelde een spannende wedstrijd tegen Jorguseska, maar helaas voor Van Marwijk viel het dubbeltje net niet haar kant op (3-1 verlies).

Vervolgens trad Marie Depuydt aan tegen Yoeke Gunsing, de Amsterdamse die sinds dit seizoen ook regelmatig bij Scylla mee traint. Beide dames maakten er opnieuw een zeer spannende partij van. Na vier games stond het 2-2, dus de vijfde game moest de beslissing brengen. Die wist Depuydt met 11-9 over de streep te trekken.

Wie bij de volgende wedstrijd op winst voor Scylla rekende, zou op voorhand voor gek zijn verklaard. Nederlands kampioene Men speelde daarin tegen Van Marwijk die nog nooit van Men wist te winnen. Men is een klasse apart in de dames Eredivisie. De inmiddels Nederlands international met een deels Chinese tafeltennisopleiding is het niveau van de dames-Eredivisie eigenlijk ontstegen en speelt ook al in de mannen-Eredivisie bij Klimaatgroep Stars. De eerste game ging dan ook met 11-9 naar Men. Van Marwijk groeide echter in de wedstrijd en wist de tweede game verrassend met 17-15 te winnen. Het zorgde voor nog meer zelfvertrouwen bij de Leidse die boven zichzelf uitsteeg en ook de volgende twee games binnensloeg: 11-7 en 11-9.

De 2-2 tussenstand was al onverwacht, maar Van de Pavoordt kwam in de vijfde partij tegen Gunsing ook in een flow. Ze is de laatste weken sowieso al in vorm en raakte mede daarom ook niet van slag van de 2-1 achterstand na drie games. Met 11-9 winst in de vijfde game wist Van de Pavoordt Scylla zelfs op een 2-3 voorsprong te zetten.

Als Marie Depuydt de zesde wedstrijd tegen Jorguseska zou winnen, was de sensatie daar. Dat lukte helaas niet. Ze wist alleen de tweede game te pakken, maar de andere drie gingen overtuigend naar Jorguseska.

Dat betekende 3-3. De dubbel moest de beslissing gaan brengen. Van Marwijk en Depuydt traden daarin aan tegen Jorguseska en Men, het dubbel waartegen Van Marwijk (toen samen met Kim Vermaas) op het NK in Zwolle vorige maand de damesdubbel-finale won en Nederlands kampioen werd. De duo’s bleken bijzonder aan elkaar gewaagd, maar Van Marwijk en Depuydt wisten elke game net aan te winnen: 12-10, 12-10 en 11-8. De sensationele overwinning was een feit.

Op zondag 19 december staan de Scylla-dames in de finale van de play-offs om het Nederlands kampioenschap. Tegenstander daarin is VTV of SKF. Dan is Scylla eveneens de underdog, maar de overwinning in Den Helder heeft bewezen dat ook in het tafeltennis de wonderen de wereld nog niet uit zijn.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×