(Foto's: Het Verdwenen Vliegveld).

Vijfdelige documentaire over Vliegkamp Valkenburg op Sleutelstad TV

In bioscoop Trianon werden woensdag alvast twee delen getoond van de documentaire serie ‘Het Verdwenen Vliegveld’. De première voor genodigden vormde het sluitstuk van een project waar archeoloog en journalist Ruurd Kok de afgelopen maanden aan werkte, samen met Kleef & Koop, het videoproductiebedrijf van journalist Reanne van Kleef en cameravrouw Tess van Kooperen.

In vijf delen van elk een half uur wordt het geheime verhaal verteld van Marinevliegkamp Valkenburg in de Koude Oorlog. De serie wordt uitgezonden bij Omroep West, Sleutelstad en RTV Katwijk. Wat was er zo geheim aan het Marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk (ZH) dat het jarenlang niet te vinden was op landkaarten, alsof het niet bestond? De documentairemakers gaan op zoek naar het antwoord op deze vraag. Samen met een aantal hoofdpersonen die een flink deel van hun werkzame leven op het vliegkamp hebben doorgebracht.

Ook Erik Kopp komt uitgebreid aan het woord. Hij was de laatste commandant die het vliegkamp had tot de sluiting in 2006. Ook twee oprichters van het vrouwenvredeskamp dat in 1982 aan de Wassenaarse kant van het militaire vliegveld werd opgetrokken zijn door de makers opgespoord en geportretteerd.

Ruurd Kok en Tess van Kooperen vertellen in Nieuws071 over de docu-serie Het Verdwenen Vliegveld.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Ruim drie miljoen mensen hebben het voormalige marinevliegkamp bezocht voor de musical Soldaat van Oranje, die speelt in een van de hangaars. Slechts weinig mensen weten welke rol het in 2006 gesloten militaire vliegveld speelde tijdens de Koude Oorlog, de jarenlange periode van gewapende vrede die eindigde met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in december 1991, nu dertig jaar geleden. ‘Het Verdwenen Vliegveld’ vertelt dat onbekende verhaal, door met oud-marinepersoneel terug te gaan naar de plekken waar ze hebben gewerkt en samen met hen op zoek te gaan naar de sporen van de Koude Oorlog.

‘Het Verdwenen Vliegveld’ vertelt het verhaal van de opsporing van Russische onderzeeërs en van protesten tegen de mogelijke inzet van kernwapens. Ook het sociale leven in het  vliegkamp en de emoties rond de onverwachte sluiting komen aan bod.

Nog werkende apparatuur
Met medewerking van eigenaren en gebruikers is gefilmd op bijzondere, normaal niet-toegankelijke locaties, zoals de verkeerstoren, de munitiebunkers, de damesbarakken en het Valkenhorstheater waar de hele omgeving kwam feesten. Tot verrassing van de makers bleken in alle bezochte gebouwen nog veel sporen uit die tijd te vinden, variërend van inrichting en achtergelaten instructies tot nog werkende apparatuur.

De documentaire ‘Het Verdwenen Vliegveld’ is vanaf zondag 28 november te zien bij Sleutelstad TV (om 17.00 uur) en wordt ook uitgezonden door TV West en RTV Katwijk.

Het project is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Zuid-Holland (Erfgoedlijn Atlantikwall), het Karel Doorman Fonds, het Leids Mediafonds en de gemeente Katwijk (Erfgoedplatform).

 

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×