Martijn Rijsenbrij en Chris Larrewijn te gast in Sport071.

Hardloopduo baalt van afgelast NK Running Blind

Hardlopen voor mensen die blind zijn. Dat zie je niet dagelijks, maar het bestaat toch echt. Martijn Rijsenbrij en Chris Larrewijn zijn samen een hardloopduo, Martijn is zo goed als blind. Het duo traint dagelijks met hardlopen en stond zelfs op het punt om vorig weekend mee te doen aan het NK running blind. Dat werd door nieuwe coronamaatregelen echter afgelast.

Martijn is niet helemaal blind, maar meer dan een paar procent ziet hij niet. Zonder zijn buddy zou hij de sport dan ook niet kunnen beoefenen. “Ik geef bijvoorbeeld door of er verkeersdrempels zijn of er putten in het wegdek zijn”, vertelt Chris in Sport071. Dat is overigens nog best wel even wennen. “Je moet er erg aan wennen om je natuurlijk dezelfde loop moet hebben. Maar naarmate je langer samenwerkt, merk je dat je steeds sneller gaat lopen.”

Hardlopen als je blind bent is erg riskant, dacht Martijn. “Maar eenmaal op de club zag ik allemaal hardlopers en buddy’s.  Daar werd mij uitgelegd dat je samen aan een lintje loopt en toen was het gewoon een kwestie van proberen.” En inmiddels is er tijdens het lopen ook ruimte voor een goed gesprek. “Over het algemeen hebben we hele gezellige gesprekken onderweg. Maar we kiezen er ook wel voor om wat rust te nemen en te concentreren op de loop en prestatie.”

Echt mis is het nog niet gegaan bij dit duo. “Het lopen werkt prima. Het is wel eens mis gegaan met bijvoorbeeld een kuiltje in de weg of dat ik me verstapte. Maar over het algemeen zorgt de buddy ervoor dat je niet tegen een paal aan loopt.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×