Stier op het Dorpsplein. (Foto: Robbert Beurse).

Zoeterwoude gaat investeren in dorpscentrum, 'maar de kar niet trekken'

De partijen in de Zoeterwoudse gemeenteraad hebben de investeringsplannen voor het dorpscentrum donderdagavond goedgekeurd. Wethouder Ton de Gans (CDA) wil het Dorpsplein en omgeving leefbaarder maken door de openbare ruimte, verkeerssituatie, parkeren en de gebouwen aan de pakken. De raad mocht kiezen uit drie scenario’s. De keuze is gevallen op het plan waarbij de gemeente niet het voortouw neemt, maar gebruikers en ondernemers wel actief stimuleert om zelf met idee├źn te komen.

De afgelopen jaren deed De Gans al diverse pogingen om het centrum van Zoeterwoude-Dorp nieuw leven in te blazen. Het enige Chinese restaurant in het dorp werd afgebroken om het plein beter toegankelijk te maken. Minder parkeerplaatsen, bankjes, bloembakken en een stierenbeeld gemaakt van oud-ijzer moesten voor extra gezelligheid zorgen. Korte tijd later kwamen er toch weer extra parkeerplaatsen, maar dan voor kortparkeerders, zodat klanten voor de deur van hun favoriete winkel kunnen parkeren.

Ondanks dat het beeld van de stier enthousiast werd ontvangen, leidden de meeste aanpassingen nauwelijks tot meer levendigheid in het dorpscentrum. Winkels verdwenen om plaats te maken voor dienstverleners als een tandarts en hypotheekbank. Bewoners winkelen steeds meer in de centra van buurgemeenten Leiden en Zoetermeer. Ondernemers zijn flink verdeeld over de haalbaarheid van een vitaal dorpscentrum in een kleine gemeente als Zoeterwoude.

Laatste kans
De fracties geven wethouder De Gans nog een kans om het centrum nieuw leven in te blazen. “Maar wat ons betreft is dat wel de laatste kans. Als het trekken aan een dood paard blijkt te zijn, dan stopt het”, zegt CDA fractievoorzitter Arjan Bakx. De christendemocraten kiezen voor ‘scenario 2’ omdat ze van mening zijn dat de ondernemers in Zoeterwoude aan zet zijn. “Zij moeten het doen. Wij kunnen ze daarbij helpen”, stelt hij.

De lokale VVD fractie sluit zich bij de mening van het CDA aan. Toch vindt fractievoorzitter Mathieu Paardekooper dreigen met ‘een laatste kans’ wat ver gaan: “Dat is wat kort door de bocht. Maar de strekking is duidelijk: de ondernemers moeten dit op gaan pakken. Wij willen de kar best duwen, maar we gaan hem niet trekken.”

Activiteiten
Progressief Zoeterwoude kiest weliswaar ook voor hetzelfde scenario, maar ziet een grotere rol voor de gemeente in de plannen. “Ook wij vinden dat er flink overlegd moet worden met de ondernemers. Maar we willen niet dat de ontwikkeling van het centrum hier volledig van af hangt. De gemeente kan haar steentje bijdragen door meer activiteiten op het Dorpsplein te organiseren. Ook dit zorgt voor meer levendigheid in het centrum”, zegt duo-fractievoorzitter Pieter Goossen.

Winkelaanbod
De fractievoorzitter van Senioren Belangen Zoeterwoude, Thea van der Kooi, vraagt of de wethouder invloed kan uitoefenen op het winkelaanbod in het centrum. “De komst van een kledingzaak of schoenenwinkel zorgt ervoor dat meer mensen in Zoeterwoude winkelen. Het zou fijn zijn als het college dat soort winkels stimuleert en juist voorkomt dat er ondernemer bijkomt die producten of diensten levert die al in het dorp verkrijgbaar zijn”, legt ze uit. Ook mist Van der Kooi de aandacht voor duurzaamheid in de plannen van de wethouder.

De Gans reageert direct: “Het is aan een ondernemer welke producten of diensten hij aan gaat bieden. De gemeente kan dat niet bepalen. Aandacht voor duurzaamheid en de suggesties van de andere fracties neem ik mee in mijn plannen.” Begin 2022 presenteert presenteert De Gans de uitgewerkte plannen aan de gemeenteraad.

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×