Op een kort stukje Bargelaan liggen meerdere zebrapaden vlak achter elkaar. (Foto's: Emile van Aelst).

Rover: 'Vervang zebrapad Bargelaan door stoplichten'

Reizigersvereniging Rover maakt zich zorgen over extra drukte op de Bargelaan achter het Centraal Station. Het knooppunt voor reizigers die te voet, met de fiets, met de bus of met de auto van en naar het station, het LUMC of Bio Science Park gaan is al druk, maar dat wordt nog erger. De vereniging pleit daarom voor een kruising met stoplichten, in plaats van zebrapaden.

Als de werkzaamheden aan het Schuttersveld klaar zijn gaan bussen via de Centrumroute rijden, en dus komen ze achter het station langs. Het aantal bussen op de Bargelaan verdubbelt dan van ongeveer 400 naar 800 bussen per richting per dag. “Deze bussen kruisen het voetgangersverkeer van station naar het Bio Science Park en LUMC waardoor de bussen nu soms al vertragingen oplopen”, licht voorzitter Hans van Dam van Rover Holland Rijnland toe. “Dat komt doordat voetgangers op de vele zebrapaden voorrang hebben.”

Het zebrapad aan het plein direct naast gemeentekantoor Level is volgens Rover de meest populaire en belangrijkste oversteekplaats. Bij druk treinverkeer ontstaat vaak een onafgebroken stroom voetgangers richting het LUMC. “Het gevolg is dat bussen daar vaak lang moeten wachten en soms er alleen overheen kunnen door wat dreigend op te rijden en voorrang te nemen wat ze eigenlijk niet hebben”, zegt Van Dam. Direct naast het zebrapad is een oversteekplaats voor fietsers. “Die hebben echter geen voorrang op het busverkeer. Maar in praktijk laten buschauffeurs, om een ongeval te vermijden, de fietsers toch vaak maar laten voorgaan.”

Het oponthoud van de bussen en gevaarlijke situaties voor het langzame verkeersdeelnemers zijn te voorkomen met de plaatsing van verkeerslichten bij dit zebrapad. “Deze regulering zal soms eventjes wachten voor de voetgangers opleveren, maar bundelt hun oversteek op een veilige manier”, zegt Van Dam. “De verkeerslichten zorgen er ook voor dat de bussen een veel betere kans krijgen om snel door te rijden. En voor de fietsers geldt hetzelfde met een nog grotere toename van de veiligheid.”

Leiden Centrumroute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×