(Foto: Politie).

Vuurwerkteam politie roept op: 'We hebben jouw melding nodig'

Een team van zestien agenten en rechercheurs in het district Leiden-Bollenstreek bestrijdt al zeven jaar vuurwerkhandel en overlast. “We sporen handelaren op en proberen bij hun vuurwerkwerkopslag te komen”, vertelt hoofdagent Walter van het vuurwerkteam. “Word je als handelaar gepakt, dan kun je rekenen op een celstraf, een geldboete of beide.”

Een onderzoek start altijd met een aanwijzing dat ergens vuurwerk ligt. “Bijvoorbeeld een tip via Meld Misdaad Anoniem dat de buurman een doos lawinepijlen in huis heeft staan, of dat iemand op Instagram vuurwerk verkoopt”, licht Walter toe. Sinds enkele jaren werkt de politie samen met studenten Forensische ICT. Dit onderzoek richt zich vooral op de handel via social media. Zodra het team genoeg informatie voor het onderzoek heeft verzameld, gaan ze bij de verdachte langs.

“Een verdachte is wettelijk verplicht het vuurwerk aan ons over te dragen als wij dit vorderen”, legt de hoofdagent uit. “Doet hij dat niet, dan doorzoeken we het hele huis. Ook schuren, garages, auto’s of een ander adres waar vuurwerk kan liggen, spitten we uit. Is de bewoner niet thuis, of doet hij niet open, dan mogen we de deur openbreken als het vuurwerk mogelijk een gevaar voor de omgeving vormt. We nemen het vuurwerk in beslag en maken proces-verbaal op tegen de verdachte.”

Ook het geld dat met de handel in vuurwerk is verdiend, wordt afgepakt. Daarnaast kan de gemeente ook nog een bestuurlijke maatregel opleggen. Dat betekent in geval van schade de kosten hiervan worden verhaald op de verdachte.

“We hebben ook jouw melding nodig om vuurwerkhandel en -overlast aan te pakken”, benadrukt Walter. “Daarmee kunnen we samen de overlast verder terugdringen. Dat maakt de buurt een stuk veiliger en prettiger. Heb je informatie, bel dan 0900-8844 of als je anoniem wilt melden 0800-7000.”

112 Sleutelstad Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×