(Foto: Frederike Fennema).

Eerste van tweehonderd zonnepanelen gelegd op dak Brede School de Arcade

Op het dak van Brede School de Arcade is vandaag door wethouder Fleur Spijker en voorzitter van Zon op Leiden Ronald Haverman het eerste paneel van in totaal tweehonderd zonnepanelen gelegd. Via Zon op Leiden komen de panelen beschikbaar voor Leidenaren die zelf geen mogelijkheden hebben om panelen op hun dak te plaatsen.

“Door gezamenlijk de green deal ‘Meer collectieve zon op Leiden’ te ondertekenen is afgesproken dat de gemeente Leiden in de komende vijf jaar vijf daken aanwijst voor het leggen van panelen door het burgerinitiatief Zon op Leiden”, vertelt Spijker. De Arcade in Roomburg is de eerste en zo willen we er één per jaar beschikbaar stellen”.

Zon op Leiden is een coöperatie van honderden Leidenaren die samen investeren in zonnepanelen op grote daken. Het zijn vooral Leidenaren die zelf geen ruimte hebben om zonnepanelen te plaatsen. Zij kopen via de coöperatie panelen in en maken op deze manier toch gebruik van duurzaam opgewerkte energie.

“De coöperatie spant zich in om nog eens vijf extra daken te verwerven in de komende vijf jaar”, zegt Haverman. Door deze Green-Deal kunnen de komende vijf jaar maar liefst tien grote daken van zonnepanelen voorzien worden.” Inmiddels zijn er ruim 4.000 woningen met zonnepanelen in Leiden. Het totale vermogen van deze zonnepanelen bij elkaar is nog meer gestegen, met bijna 9.400 kWh is dat 17 keer zo groot als in 2012.

.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×