Ook jongeren worden getroffen door de coronacrisis. (Foto: Hakan Pedük).

Leiden krijgt 7,2 miljoen voor kwetsbaren in coronacrisis: 'Grote uitdaging om ze te bereiken'

De gemeente Leiden heeft van de landelijke overheid 7,2 miljoen euro gekregen om de coronaklappen in de samenleving opvangen.  “We moeten werken aan gezondheid, welzijn en onderwijs”, vertelt welzijnswethouder Marleen Damen. “Het wordt een grote uitdaging om de kwetsbare groepen ook echt te bereiken.” De gemeente gaat het geld inzetten met het Sociaal Impact Team dat aan het begin van de coronacrisis is opgezet.

Met name kinderen en jongeren hebben erg te lijden onder de coronamaatregelen. “Studenten kampen met mentale problemen. Jongeren sporten minder. Er zijn grote onderwijsachterstanden. En we zien ook dat er steeds minder peuters naar de peuterspeelzalen gaan”, somt Damen op. “Met alle partijen in de stad moeten we ons best doen om dat op te lossen.”

Illusie
Het is heel moeilijk om dat concreet vorm te geven, realiseert de wethouder zich: “Incluzio doet het sociale welzijnswerk in de stad, maar heeft nog nooit met studenten als doelgroep te maken gehad.” Het wordt dan ook breed aangepakt: “Incluzio werkt samen met de huisartsen en GGZ Rivierduinen.”

Ook ZZP’ers kunnen steun verwachten van het Sociaal Impact Team. “Voorheen was er de landelijke TOZO-regeling voor ZZP’ers, maar die is er nu niet meer”, legt Damen uit. Collegawethouder Yvonne van Delft van economie vult aan: “We hebben de gegevens van de mensen die afgelopen jaar gebruik maakten van de TOZO-regeling. Die gaan we nu actief benaderen om te kijken of ze iets van ons nodig hebben.” Ze verwacht dat met name in de cultuursector de nood onder ZZP’ers hoog is.

Damen verwacht dat het Sociaal Impact Team voorlopig niet kan worden opgeheven. “Ik heb inmiddels niet meer de illusie dat deze crisis snel overgaat.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×