(Video: Gerry van Bakel).

Eerste traject Rowing Blind bij Njord 'smaakt naar meer'

Roeien is bij uitstek een sport die toegankelijk zou kunnen en moeten zijn voor mensen met minder zicht. Zolang je iemand in de boot hebt die kan uitkijken, zijn er verder geen aanpassingen nodig. Toch is het nog niet vanzelfsprekend. Studentenroeivereniging Njord organiseerde daarom een kennismakingstraject onder de noemer Rowing Blind.

Het idee is over komen waaien vanuit Utrecht, daar begon studentenroeivereniging Triton in 2020 met Rowing Blind. En met succes. Mensen met een visuele beperking grepen de kans om kennis te maken met de roeisport. Bij Njord wilden een paar studenten dat ook wel proberen op te zetten. Het enthousiasme bij de leden van Njord om te helpen als roeimaatje was groot. In september kwamen Merel Adolfsen en Lise Duijvestijn in Sport071 bij Sleutelstad vertellen over hun initiatief.

Roeimaatjes
Op 10 oktober ging de eerste groep van start. Een stuk of zeven roeiers met een visuele beperking meldden zich aan. Elke zondag vanaf half twee kwam de groep bijeen op het vlonder van Njord. De roeimaatjes leggen dan de boten in het water en helpen de deelnemers met instappen. Lise Duijvestijn vindt dat de nieuwelingen het roeien snel hebben opgepikt. “De een leert wat makkelijker roeien dan de ander natuurlijk, maar het gaat al best goed.”

En dat blijkt ook op de laatste dag, zondag 12 december. Het miezert een beetje. Maar roeiers zijn stoer en gaan eigenlijk altijd de boot in om te roeien. Tenzij het vriest en er een vaarverbod geldt. Eerst wordt er nog wat geoefend. Er zijn vier Rowing Blind-deelnemers aanwezig, twee mannen en twee vrouwen. Dus de keus is snel gemaakt om een mannen- en een vrouwenboot samen te stellen. Om 15.00 uur zal er ter afsluiting een wedstrijd gehouden worden. Met twee series.

Slag
Daphne zit in de vrouwenboot op slag, tegenover de stuurvrouw en is daarmee degene die het tempo moet aangeven voor de andere drie roeiers. “Ik ben hier ingedeeld”, zegt ze bescheiden. Daphnes ogen gaan steeds meer achteruit. “Ik kan minder goed zien en daarom moest ik op zoek naar een andere sport. Ik hoorde over Rowing Blind en toen ben ik hier een keer gaan kijken en dat beviel goed. Het is leuk om te doen.”

Ook deelnemer Edwin is enthousiast over Rowing Blind. “Ik kan goed mijn ei kwijt op het water.” Hij vindt de regen wat minder leuk. “Vandaag is het beter, in ieder geval redelijk droog. Maar het is soms best afzien. Ik ben mee gaan doen omdat ik iets aan mijn conditie wilde doen en dat is wel gelukt.”

Kers
De wedstrijd wordt beslecht in het voordeel van de vrouwenboot. Tot twee keer toe weten ze de mannen te verslaan. “Dat is natuurlijk extra leuk, de kers op de taart”, zegt Daphne. “Ja, smeer het er maar in”, reageert Edwin. Toch is ook hij heel tevreden met het project Rowing Blind. Het smaakt voor allebei naar meer. Dat geldt ook voor de organisatie. Duijvestijn is al druk bezig met een nieuwe ronde in het voorjaar. “Het is nog niet helemaal rond, maar we willen het wel heel graag.”

 

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×