Martijn van Pelt is de laatste der Machtigen van Leiden. (Foto: Leiden Into Business).

Verkiezing machtigste Leidenaar beleeft laatste editie

Voor het dertiende jaar op rij is door zakenblad Leiden Into Business de ‘Machtigste Leidenaar’ bekend gemaakt. Niet gekozen, want voor deze laatste editie van de verkiezing met een ludiek tintje mochten eerdere winnaars de lijst samenstellen.

“Het is na dertien keer gewoon klaar”, zegt uitgever Oscar Middeldorp van Leiden Into Business die de verkiezing al die tijd heeft georganiseerd. “Machtige mensen associëren wij met mooie ondernemers en bestuurders die goede dingen doen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Mensen die om die reden onderscheidend vermogen hebben. Maar met onze definitie van machtige mensen komen we niet meer weg.”

De winnaars van de afgelopen jaren deden regelmatig een beetje besmuikt over de titel ‘machtigste’ maar vonden de waardering die eruit spreekt zeker leuk. Dat herkent Middeldorp ook wel: “Het woord ‘macht’ in deze context is niet meer van deze tijd. Bovendien is de verkiezing, hoewel ook op feiten en prestaties gebaseerd, iets subjectiefs. Het was leuk. Soms zelfs heel leuk. Wie de afgelopen jaren in de lijst stond, kreeg mooie woorden over zich uitgestrooid en dat leverde minimaal een glimlach op. Daar was het ons ook om te doen: mensen complimenten geven voor wie ze zijn en wat ze doen. Niets meer en niets minder.”

Martijn van Pelt
De laatste editie is niet door de zakenglossy zelf samengesteld, maar daarvoor werden eerdere winnaars gevraagd. Aangevuld door enkele prominenten uit eerdere lijsten. “Die hebben allemaal hun eigen top vijf samengesteld en daaruit hebben we de lijst samengesteld”, legt Middeldorp uit. “Degene die het vaakst is genoemd, werd de laatste nummer 1. Dat is voorzitter Martijn van Pelt van VNO-NCW-Rijnland. Middeldorp: “We zijn trots om Martijn van Pelt als laatste toe te voegen aan de lange rij namen in de Eregalerij der Machtigen. Die bestaat uit personen die het ondernemen in Leiden kleur geven of gaven, maar bovenal onze mooie stad een heel warm hart toedragen.”

Twee
De ‘lijst van machtigen’ is dit keer geen top 50, maar een top 5. Toch pronken er 45 namen op. “Wie één keer genoemd werd, komt op 5. Twee keer genoemd is 4 en zo verder. Daaruit kwamen na de nummer 1 ook drie nummers 2. Dat zijn Bob Meijer en Johan Klerks van de Brasserie Groep. “Ondernemers die in het centrum van de storm hun bedrijf uitbreiden, investeringen doen om na corona extra te kunnen presteren en daarnaast oog hebben voor werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt.” Ook op 2 staat Meta Knol. De oud-directeur van Museum de Lakenhal is nu directeur van Leiden European City of Science 2022. de derde numemr 2 is notaris Rik Kamps die daarnaast een veel prominentere functie in Leiden vervult, namelijk die van voorzitter en gezicht van de 3 October Vereeniging.

Drie
voor de derde plek werden vijf Leidenaren voorgedragen. Edwin van Diemen van het gelijknamige sloopbedrijf is een stille en imposante kracht achter allerlei Leidse initiatieven, zowel op sportgebied als in het sociaal domein. Frans Schohaus zwaait de scepter over Van der Valk Hotel Leiden en speelt sinds lange tijd een hoofdrol binnen allerlei organisaties voor ondernemers:  het Hoteloverleg, Centrummanagement, Ondernemend Leiden en ook afgelopen jaar in het crisisteam economie. Ook op drie staat Jeroen Maters. De oprichter van Stadslab Leiden, bedenker van het Singelpark, het cultuurkwartier en de plannen voor het V&D-pand.

Wethouder Yvonne van Delft blijft zich vanuit haar portefeuille ‘economie’ ook onvermoeibaar inzetten voor ondernemers. “Niet gehinderd door de gebruikelijke koers van haar partij GroenLinks”, grapt Middeldorp. “Ze heeft een tomeloze inzet en dat wordt alom gewaardeerd.” De laatste nummer drie is Willem Jan Zirkzee. Voorzitter van Bedrijvig Leiden. Integer, handelt zonder enige vorm van eigen belang en is van grote waarde voor de ondernemers in Leiden”, zo werd geoordeeld over de ondernemer die het afgelopen jaar door herontwikkelingsplannen langs de Lammenschansweg zijn bedrijf daar moest opgeven. “Door het ontbreken van een nieuwe geschikte locatie in Leiden moest hij zijn woonwinkel noodgedwongen sluiten.”

Vier
Op plek vier staan maar liefst zeven ‘machtige’ stadsgenoten. Bastiaan de Roo bijvoorbeeld. Hij heeft zijn sporen verdiend in Leiden als directeur van de Kamer van Koophandel toen die nog en vestiging in Leiden had. Daarna ging hij aan de slag als accountmanager bij de gemeente Leiden en werd vervolgens directeur van het Centrum voor Innovatie en Ondernemerschap PLNT. Ook is hij voorzitter van het Ondernemersfonds Leiden.

Ook ondernemer Ernst Barthen komt op de vierde plaats terecht. De Leidenaar heeft de afgelopen jaren een hele serie bedrijven in Nederland met de basis in Leiden. Bijna geen evenement in Leiden wordt georganiseerd zonder ondersteuning of sponsoring van Barthen. Centrummanager van Leiden Gijs Holla is een belangrijke factor in het Handelshuis. Hij heeft een heldere langetermijnvisie voor onze binnenstad en werd door de eerdere winnaars ook op plek vier gezet. Net als Henri Lenferink die met bijna 19 jaar de langstzittende burgemeester van Nederland is. Als voorzitter van Holland Rijnland verbindt hij Leiden ook met de direct omliggende gemeenten en heeft in tijden van crisis ook laten zien een echte burgervader te zijn.

Oud-profvoetballer Houssin Bezzai eindigt ook op de eervolle vierde plek. Hij zet zich al geruime tijd in voor het plaatsen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bij diverse initiatieven. Daarnaast is hij een van de drie mannen die dit jaar het Koetshuis en Sociëteit de Burcht overnamen. Lucien Geelhoed is al jaren een factor van belang achter de schermen, bijvoorbeeld bij Leiden Marketing (nu Leiden&Partners), maat treedt ook steeds vaker op de voorgrond. Zo is hij architect van Leiden European City of Science 2022. De laatste nummer vier is advocaat Robert Jan Stoop. De partner bij TK heeft Alphen aan den Rijn als standplaats, maar hij is zeer actief in het Leidse. Bijvoorbeeld als voorzitter van de Vrienden van hospice Issoria en organisator van talloze fundraising-evenementen.

Vijf
De lijst met machtige mensen uit Leiden wordt afgesloten met 27 namen. Dat zijn oprichter Ali Niknam van TransIP en Bunq bank. Sligro Leiden-directeur Arno de Jong, deurwaarder Barbara ter Kuile die daarnaast voorzitter is van het 3 October Gilde en ook in het bestuur van de Vrienden van de Pieterskerk zitting heeft. Eigenaarsechtpaar Bas Reichert en Erna Barèl van BaseClear en voorzitter van Ondernemersvereniging Bio Science Park zijn voorvechters voor een goede en open relatie tussen lokale ondernemers en het Bio Science Park.

Bas van Dijk van Jobo de Bouwers, emeritus Rector Magnificus Carel Stolker, DIOK-voorzitter Cees Ashmann, Chris Verplancke van Stadsparkeerplan Leiden en voorzitter van de Business Club Leiden, Leidse Glibber Emile van Aelst en manager Stadsbreed Erwin Roodhart zijn ook allemaal genoemd voor een positie op plek 5. Net als voorzitter Esther Raats van Hospice Issoria en Evelien Roggeveen Duijn en Lione van Duyn-van Duijn van de Golden Green Hotels waaronder Golden Tulip, Tulip Inn, Ibis en binnenkort The Vic in Leiden vallen.

Bioscoopexploitant Govert de Kok ontbreekt ook niet, net als Heidi Olijerhoek van beautyimperium Babassu brands,  Rector Magnificus Hester Bijl van de Universiteit Leiden, directeur Ida Haisma van Leiden Bio Science Park en Joanne van de Leun. Decaan van de rechtenfaculteit. Directeur Kirsten Zitman van BuZz Leiden staat hier op vijf, maar voert wel de Top 50 van Leidse Topvrouwen aan.

Voorzitter Lorenzo van Beek van de BV Leiden, Martin Schalij van het LUMC, voorzitter Nico Tates van Ondernemend Leiden, Pancras Hoogendoorn van het LUMC, Raymond Kerkvliet van de Stichting Vrienden van Xenia Hospice en Rob van Marwijk van het Singelpark Diner, oud-topsportcoördinator en voorzitter van de Leiden Marathon en initiatiefnemer van tal van andere activiteiten in Leiden Tjeerd Scheffer, Grant Thornton-boegbeeld Ron Hogenboom en Ton van Raan completteren de lijst. Van Raan is onder andere de bedanker van e slogan ‘Leiden, stad van ontdekkingen’.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×