Marathonloopster Nienke Brinkman komt juichend over de finish bij de Zermatt marathon op 3 juli 2021. (Foto: Lars Gebraad).

Marathonloopster Nienke Brinkman dendert top wegatletiek binnen

Hockey was jarenlang de sport van Nienke Brinkman. Een verhuizing naar Zwitserland dwong haar uit te kijken naar een alternatief. Dat werd marathons lopen en dat ging meteen behoorlijk hard. Ze miste ‘Tokio’ vanwege een voetblessure, maar Brinkman loopt nu weer met het gas erop. Resultaat: kwalificatie voor zowel EK als WK.

Als geboren Leiderdorpse hockeyde Brinkman eerst bij Alecto en later speelde ze voor HBS in Bloemendaal. Niet de absolute top, maar wel een redelijk hoog niveau. Toen ze voor haar studie naar Zwitserland vertrok, bleek daar geen club te vinden die dat haalde. “Veldhockey is niet zo’n bekende sport in Zwitserland”, zegt Brinkman in de uitzending van Sport071. Ze koos voor hardlopen en de rest is geschiedenis.

Sport071-presentator Gerry van Bakel praat via beeldbelverbinding met Nienke Brinkman die in Zwitserland woont en traint.

In naar nieuwe woonplaats begint Brinkman daarom met fietsen en hardlopen, waarbij dat laatste al gauw de voorkeur krijgt. “Ik merkte dat het wel goed ging en ik ben best wel fanatiek als het om sporten gaat, dus toen ging ik ook steeds meer doelen stellen en me inschrijven voor wedstrijden. Ik probeer er dan zoveel mogelijk uit te halen.”

Licentie
Het begon met een hardloopgroepje bij de universiteit waar Brinkman werkt en studeert. Maar op een gegeven moment wilde ze serieus aan wedstrijden mee gaan doen en dan moet je lid zijn van een atletiekvereniging. “Om je te kunnen kwalificeren voor bijvoorbeeld een Europees kampioenschap, moet je lid zijn van een Nederlandse club. Anders krijg je geen licentie.”

Brinkman schreef een paar verschillende verenigingen en loopclubs aan in de regio en bij Voorschoten ’97 was ze meteen welkom. Ze had een beetje haast en werd naar eigen zeggen een beetje zenuwachtig, want Brinkman wilde graag proberen de limiet te lopen voor de Olympische Spelen in Tokio. “Die race kwam heel dichtbij en ik moest nog een licentie regelen en ik wilde niet dat het daardoor niet door kon gaan.”

Limiet
Tokio ging uiteindelijk niet door omdat Brinkman geblesseerd raakte. Maar de zin in hardlopen leed er niet onder. En begin december liep Brinkman de limiet voor het EK en WK komend jaar. Dat was een mooie verrassing. “Ik kan niet allebei lopen, want er zit te weinig tijd tussen, ik moet even gaan kijken waar ik voor kies.”

Een overstap naar de baanatletiek zit er waarschijnlijk niet in zegt Brinkman. “Ik heb nog nooit op spikes gelopen. Misschien kan ik wel eens een 10 kilometer op de weg proberen of een halve marathon.” Spijt van de late keuze voor atletiek heeft Brinkman niet. “Het is gewoon nooit eerder in me opgekomen om aan atletiek te gaan doen. Ik droom wel van de Olympische Spelen in Parijs. het duurt nog even, dus daar heb ik wel tijd voor. Mijn looptechniek is nog niet optimaal en ook als het gaat om zaken als voeding en herstel kan ik mezelf nog verbeteren.”

Leiden Marathon
Wat er zo leuk is aan het lopen van een marathon, vindt Brinkman nog wel een lastige vraag om te beantwoorden. “Het geeft zo’n boost. En voor mij vliegen die 42 km voorbij. Het is wel zwaar, maar ik geniet van elk moment.” Of ze mee gaat doen aan de Leiden Marathon, wil Brinkman nog niet zeggen. Het hangt af van haar voorbereiding op de internationale wedstrijden. “Maar het lijkt me wel leuk om een keer te doen.”

 

 

Leiderdorp Sport Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×