De dames van Scylla en hun coach met hun zilveren NK-medailles. (Foto: Fien Depuydt).

Leidse tafeltennisdames tweede van Nederland, met een gouden randje

Wie alleen naar de cijfers kijkt, kan denken dat het damesteam van Scylla vandaag de Nederlandse titel heeft verspild. Maar niets is minder waar. Na eerst de gedoodverfde favoriet Dozy Den Helder in de halve finale te verslaan, werd vandaag de tweede titelkandidaat het vuur aan de schenen gelegd. In een zinderende wedstrijd tegen VTV trokken de Leidse tafeltennissters met 4-3 net aan het kortste eind. “We kunnen alleen maar heel erg trots zijn”, zegt speelster Esmee van Marwijk na afloop.

Het halen van de finale was dit seizoen al een kers op de taart voor Scylla. Met wat geluk werd de ploeg vierde in de reguliere competitie, waardoor de play-offs werden gespeeld. Vervolgens werd tegen alle verwachtingen in Dozy aan de kant gezet en stond vandaag de finale op het programma. Esmee van Marwijk, Marie Depuydt en Maaike van de Pavoordt namen het op tegen het op papier sterkere VTV met Dong Li, Vera van Boheemen en Sanne de Hoop.

“We kwamen zonder verwachtingen naar Hilversum”, vertelt Van Marwijk. “Eigenlijk dachten we dat we best eens met 4-0 konden verliezen, of misschien nog met 4-1 of 4-2. Dit hadden we echt niet verwacht. Het is natuurlijk balen als je dan toch nog heel dichtbij komt en verliest, maar niemand was na afloop in mineur. De overheersende emotie is echt trots.”

Zo dichtbij
De basis voor de goede prestatie is volgens de dames gelegd in het enkelspel. Daar won Van Marwijk van Vera van Boheemen en Van de Pavoordt knap van zowel Sanne de Hoop als van Van Boheemen. Vooral bij die laatste pot, waar Scylla op 3-3 moest komen of direct naar huis kon, droop de spanning ervan af. Van Marwijk: “Alleen met het ernaar kijken zat mijn hartslag al op 150. Niet normaal!”

Na de 3-3 stond er nog één allesbeslissende wedstrijd op het programma: het dubbelspel. Daarin namen Van Marwijk en Depuydt het op tegen Dong Li en Sanne de Hoop. In de halve finale tegen Dozy wist dit Leidse duo de vice Nederlands kampioenen (Shuohan Men/Dobrila Jorguseska) al met 3-0 naar huis te sturen, dus de fans die via de livestream meekeken wisten dat nu alles mogelijk was. En even leek het erop dat het ging gebeuren: Scylla stond ineens met 2-0 voor. Maar VTV herpakte zich en bracht de stand vrij snel terug naar 2-2. In de laatste game werden er nog een aantal matchpoints overleefd door Scylla, maar toen de 11-8 viel kon VTV opgelucht adem halen en de beker ophalen.

Van Marwijk: “Ondanks dat ik hier zonder verwachtingen naartoe kwam was ik toch wel zenuwachtig. Zeker toen we eenmaal 2-0 voor stonden in die laatste wedstrijd. Dan voelt het ineens zo dichtbij.” Van de Pavoordt vult aan: “Ik dacht bij die 2-0 echt ‘ze hebben hem, die derde game gaan ze winnen’, maar toen VTV zo sterk terug kwam en Marie en Esmee slecht aan de vijfde game begonnen, wisten we eigenlijk al dat het niet meer ging lukken.”

De twee goede wedstrijden die Van de Pavoordt zelf speelde, waren alles behalve vanzelfsprekend. “Ik heb een ontsteking in m’n pols dus ik moest deze week eigenlijk rust nemen. Alleen donderdag heb ik even een balletje geslagen. Gelukkig kon ik vandaag zonder pijn spelen.”

Opwaartse lijn
Voor van de Pavoordt, die ook in de Derde Divisie bij de mannen speelt voor Pecos in Oegstgeest, is het haar eerste seizoen bij Scylla. “Het is een hele leuke club, ik heb het erg naar mijn zin.” Ook de nieuwe trainster Yana Timina, die zelf op topniveau in Frankrijk en Zwitserland speelt, is daar belangrijk in. “Het is heel goed dat de club deze trainster heeft aangetrokken. Zowel voor de jeugd als voor ons. Zij heeft ook een grote bijdrage in onze prestatie van vandaag.”

Het aantrekken van Timina is volgens Van Marwijk ook tekenend voor de opwaartse lijn waar de club momenteel in zit. “Ze zijn bij de club heel blij dat wij nu weer de play-offs hebben gehaald. Jammer genoeg zijn de mannen gisteren niet gepromoveerd naar de Eredivisie, maar we zijn er wel van overtuigd dat we zowel met de mannen als met de vrouwen weer mee willen doen op het hoogste niveau.” En dat is goed nieuws voor de Leidse sportliefhebber, want na de vrijwillige degradatie van het mannenteam en het afscheid van boegbeeld Kim Vermaas was het de laatste tijd toch wat stiller rondom de Leidse tafeltennisvereniging.

Ook de lat voor de dames van Scylla ligt na vandaag weer hoger. Van Marwijk: “Dit seizoen gingen we ervan uit dat we met de onderste helft mee zouden doen en misschien wel in de play-downs terecht zouden komen. Maar in de voorjaarscompetitie gaan we nu sowieso voor de play-offs. En we krijgen er ook nog een goede nieuwe speelster bij die samen met Isabelle Tegelaar ons team compleet maakt. Hopelijk kan zij ook veel wedstrijden spelen.”

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×