(Foto: Robbert Beurse).

Eerste Watergeus is verkocht: 'Nu de tweede nog'

Burgercoöperatie Rijnland Energie sluit 2021 tevreden af. Omwonenden legden sinds dit voorjaar 850.000 euro in waarmee een van de twee windmolen die langs de A4 bij Zoeterwoude staan aangekocht kon worden. De coöperatie verwacht volgend jaar ook de tweede molen in handen van burgers te krijgen.

Er gingen tot nu toe bijna 3.500 participaties over de toonbank. Maar, zegt penningmeester Anne Marieke Schwencke: “Die tweede molen willen we natuurlijk ook snel kunnen afbetalen. De eerste molen is binnen, nu die tweede nog.”

Nog dit jaar
Het liefst zien de lokale windmolenaars dat belangstellenden nog dit jaar intekenen voor de tweede uitgifte. “Wie in december nog een of meer participaties aanschaft, is al in januari windmolenaar en profiteert mee in de winst van de duurzame stroom. Wie nu zijn beurt voorbij laat gaan, moet wachten tot de derde intekenronde die pas start in maart 2022”, stelt de coöperatie.

Regio
De meeste interesse om windmolenaar te worden komt tot nu toe uit Leiden en Zoeterwoude, de twee gemeenten die uitkijken op de molens. Voor de aanschaf van de tweede windmolen kijken de molenaars dan ook met een scheef oog naar Oegstgeest, Voorschoten en Leiderdorp.

Het idee achter de Watergeuzen-actie is dat burgers, doordat ze mede-eigenaar worden van een windmolen, positiever tegenover de duurzame energieopwekkers staan.

Duurzaamheid Maatschappij Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×