(Foto: Thijs Schipper).

Bijzondere waterspreeuw gespot bij Cronesteyn

Langs het Leidse Rijn-Schiekanaal naast park Cronesteyn staan misschien wel tien mensen door verrekijkers naar de oever te turen. De zeldzame zwartbuik waterspreeuw is gesignaleerd en dat brengt veel vogelaars op de been. “Spectaculair om te zien.”

Casper Chaudron in gesprek met Dick de Vos bij Cronesteyn

Vogelaar Dick de Vos is ook verheugd door de vogel. “Het is een vrij zeldzame vogel die vanuit Scandinavië hier naartoe is afgezakt. Elk jaar wordt er ergens wel een gezien maar nog niet zo dichtbij Leiden als hier.” De waterspreeuw lijkt op de merel maar heeft een witte borst. “Daaraan zie je meteen dat het geen merel is.”

De vogel heeft de merkwaardige gewoonte om in het stromende water op zoek te gaan naar voedsel. Hij springt in het water, loopt over de bodem en gaat op zoek naar insectjes. Normaal zit deze soort dus vooral bij bergbeekjes in Midden-Europa. Door de basaltblokken langs de oever zit hij nu toch op een plek die daarop lijkt.

De vogelaars langs de kant bij Cronesteyn

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×