Roos Tulen met een proefexemplaar van haar boek Thuis, dat eigenlijk een kunstwerk in boekvorm is. (Foto: Gerry van Bakel).

Roos Tulen over Thuis: 'Nog nooit zo hard gewerkt aan zoiets moois'

Thuis, het woord van de coronalockdowns. Thuis werken, leren, lesgeven. In maart 2020 werd de huiskamer het centrum van het universum. Ervaringskunstenaar Roos Tulen wilde weten wat ’thuis’ dan betekent. Er kwam een tentoonstelling in Museum De Lakenhal en nu een boek. “Ik heb nog nooit zo hard gewerkt aan zoiets moois.”

In de zomer van 2020 vroeg Tulen aan honderd kunstenaars om hun idee van thuis vast te leggen in een kunstwerk, formaat a5. Vanuit het idee dat als je honderd mensen vraagt het aantal M&M’s in een grote pot te raden, dat het gemiddelde heel dicht bij het juiste antwoord zit. “Ik wilde dat doen met de filosofische vraag: wat is thuis? Het is heel persoonlijk en toch heel universeel.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met ervaringskunstenaar Roos Tulen over haar boek ‘Thuis’ en of het nu kunst is of een boek.

Dat mondde uit in een tentoonstelling van honderd heel diverse kunstwerken in Museum De Lakenhal. En Tulen wilde daar graag nog meer mee doen. Om het vast te leggen voor de toekomst, omdat het ook een tijdsbeeld is van de eerste lockdown. Er moest een boek komen, vond Tulen. Het maken van het boek werd uiteindelijk een hele bevalling voor Tulen. “Het proces was zoveel groter en meer dan ik me voor had gesteld toen ik vorig jaar de crowdfundingactie startte met het idee ik wil een boek maken van alle kunstwerken van de tentoonstelling Thuis.”

Japans
Wie dan denkt aan een simpel fotoboek met een begeleidende tekst, een soort catalogus van de tentoonstelling komt bedrogen uit. Thuis is een kloek werk geworden. Veel wit. Zowel de omslag als wanneer je het boek openslaat. In handen van een ervaringskunstenaar wordt een boek nooit gewoon een boek. “Ik wil de lezer een ervaring meegeven. Daarom heb ik gekozen voor Japanse binding. De pagina’s zijn als het ware verkeerd om ingebonden. Je moet ze eerst los snijden voordat je het boek kan bekijken en lezen.”

Voorwerk
Tulen geeft daarmee de lezer dezelfde ervaring die zij had toen ze de enveloppen met kunstwerken ontving en openmaakte. “Het boek bevat die kunstwerken, plus teksten en mijn analyse van de bijdrages. Uiteindelijk mag de lezer zelf er iets mee doen. Ik heb het voorwerk gedaan.” Voor Tulen is het boek een kunstwerk. Zeker in originele staat, als de bladzijden nog gesloten zijn. “Als je het boek opent, dan heb je de ervaring en daarna is het gewoon een boek.”

De officiĆ«le presentatie van het boek ‘Thuis’ later deze week in Museum De Lakenhal, kan niet doorgaan. Meer informatie over het boek is te krijgen via Roos Tulen.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×