(Archieffoto: Sleutelstad).

Leids pleidooi voor miljardeninvestering in ov

Leiden wil samen met andere partijen het openbaar vervoer in de regio grootschalig verbeteren. Dat zou moeten leiden tot een betere busverbinding tussen Leiden en Zoetermeer en meer treinen per uur in de Randstad. Ook het busvervoer binnen Leiden zou beter worden.

Samen met de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Infrastructuur en Waterstaat, de Provincie Zuid-Holland, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de gemeenten Den Haag, Rotterdam en Dordrecht wil Leiden de komst van 170.000 woningen tussen Leiden en Dordrecht mogelijk maken. De huidige weg- en spoorverbindingen kunnen de verwachte toename van reizigers niet aan en daarom is nu voor twee miljard aan investeringen nodig.

De grootste veranderingen komen buiten de Leidse regio. Zo willen de betrokken partijen het spoor tussen Delft en Schiedam verdubbelen en meer metro’s per uur tussen Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer. Leiden wil een nieuw busstation bij Leiden Centraal, een betere busverbinding tussen het BioSciencePark en de binnenstad en nieuwe pleinen aan weerszijden van het station. Het is volgens wethouder Ashley North ‘een belangrijke stap om de regio duurzaam bereikbaar te houden voor inwoners, bedrijven en kennisinstellingen’.

De partijen willen samen een miljard investeren, en voor het andere miljard hebben ze een aanvraag gedaan bij het Nationaal Groeifonds. Dat is een geldpot van twintig miljard euro die de landelijke overheid beschikbaar heeft gesteld voor projecten die op de lange termijn economische groei opleveren. Begin volgend jaar wordt bekend of het Groeifonds de aanvraag goedkeurt.

Duurzaamheid Economie Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×