(Foto: Chris de Waard).

Wethouder Damen neemt afscheid: 'Een groot verlies'

Na bijna acht jaar heeft Marleen Damen (PvdA) gisteravond afscheid genomen als wethouder in Leiden. Tijdens de digitale raadsvergadering werd ze overladen met complimenten en werd haar betrokkenheid bij de stad benadrukt. “Het verkopen van haarzelf en haar beleid, wat je ook moet doen, vond ze lastiger”, zei burgemeester Henri Lenferink. “Ze deed het namelijk niet voor zichzelf, maar voor de mensen in de samenleving.”

Damen begon in 2014 als wethouder, nadat ze al jarenlang actief was geweest op andere plekken in de lokale politiek. Haar eerste toespraak als wethouder, waarin ze vertelde over haar zus die veel zorg nodig heeft, werd gisteravond door Lenferink aangehaald. “Het geroezemoes stopte en iedereen voelde: hier staat niet iemand een verhaal te vertellen, dit komt diep uit haarzelf. Dit is Marleen.”

Lenferink noemde het vertrek van Damen ‘een groot verlies’. “Zowel voor het college, de raad, de stad en zelfs voor daar buiten. Je bent een fantastisch wethouder en persoon.” Op momenten dat het wethouderschap niet altijd makkelijk was, zoals afgelopen week nog duidelijk werd tijdens een raadsvergadering over de verbouwing van het stadhuis, zag Lenferink ook ‘dat je dat moeilijk, maar ook interessant vond’.

‘Echte aandacht’
Dat beaamde Damen. “De sluiting van de Bed-bad-broodopvang viel me erg zwaar en we hebben de pittige discussie over het stadhuis van afgelopen dinsdag nog vers in het geheugen.” Toch vond ze het altijd lastig om haar werk even te laten voor wat het was. “Het was een ontzettend grote eer om dit ambt te beoefenen. Er was geen dag dat ik niet met plezier naar mijn werk ging, stoppen was lastiger dan beginnen. Er is altijd wat te doen. Dat is de reden om te stoppen.”

Damen wil meer tijd voor haar gezin, en vooral ook meer ruimte om haar familie ‘echte aandacht’ te geven. “Mam, ik hoop dat het gelukt is om in te loggen en dat je me nu hoort, want ik heb het over jou”, zei ze in de camera. En over haar zus: “Het gaat goed met haar. Dat er een overheid is die haar een kans biedt op een dagbesteding is cruciaal voor haar eigenwaarde, en dat blijft het.”

Bloemen
Damen begint op 1 januari als directeur Maatschappelijke Ontwikkeling bij de gemeente Den Bosch. Als afscheidskado kreeg ze uit handen van burgemeester Lenferink een kerstbal en een bos bloemen. “Ik hoop dat dit de enige bos blijft die je persoonlijk aangereikt krijgt”, zei Lenferink daarbij. “Je zou het heel erg waarderen dat mensen je zouden bedanken met een bos bloemen en dat die een plek krijgen in Leidse zorginstellingen.” Wie dat wil doen, kan een bedankmail sturen naar kabinet@leiden.nl.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×