Het magazijn van Getir aan de Van der Werfstraat (Foto: Casper Chaudron).

Omwonenden zijn magazijn van flitsbezorger Getir nu al zat

Omwonenden van een magazijn van flitsbezorger Getir aan de Van der Werfstraat ervaren sinds de vestiging ervan twee maanden geleden flink wat overlast. De klachten zijn gebundeld in een brief aan de gemeenteraad en raadslid Lianne Raat (Partij voor de Dieren) brengt de zorgen van de bewoners nu onder de aandacht in een serie vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

De overlast bestaat onder andere uit fietsen die op straat geparkeerd worden, geluidsoverlast en de tijden waarop de bezorgers actief zijn, namelijk van 7.30 tot 00.00 uur. “Deze zaken verstoren ons woonplezier en onze nachtrust”, schrijven de bewoners. “Wij vinden dat de vestiging/bedrijfsvoering van Getir niet samengaat met de woonfunctie in de directe omgeving.”

De bewoners vragen zich daarnaast af of het bedrijf voldoet aan de eisen van het bestemmingsplan van het pand waar het bedrijf zit. Het adres heeft een bestemming voor wonen en detailhandel, maar de bewoners vragen zich af wat de flitsbezorger aan detailhandel doet. Ze zijn in ieder geval van mening dat de activiteiten van Getir niet samengaan met de bestemming ‘wonen’.

Zwarte magazijnen
Raadslid Lianne Raat stelt de klachten nu aan de kaak bij het stadsbestuur en trekt het breder. Ze verklaart dat de overlast vooral bestaat uit ‘verkeersoverlast van de hoeveelheid fietsers die op hoge snelheid door de stad fietsen’ en dat bewoners overlast ervaren van de aanwezigheid van de ‘zwarte magazijnen’. Daarnaast ziet haar partij geen heil in de steeds breder opkomende dienstverlening van flitsbezorgers omdat het niet zou voorzien in een behoefte maar een behoefte creëert die er niet is.

Als laatste vindt Raat ook dat deze manier van handelen ten kosten gaat van de sociale cohesie, afgaande op het toenemende aantal magazijnen in de stad. Ze vraagt daarom aan het stadsbestuur of er mogelijkheden zijn om bedrijven die aan dit soort flitsbezorgingen doen voortaan te weren.

Ondanks meerdere verzoeken was er bij Getir niemand bereikbaar om te reageren op de zorgen van de omwonenden.

Economie Leiden Politiek Flitsbezorgers


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×