Debuut Leidse kinderboekenschrijver genomineerd voor prijs: 'Heel leuk nieuws'

Na het uitbrengen van zijn eerste kinderboek ‘Nog één dag’ eind oktober verkeerde de Leidse schrijver Tim van den Berg in grote onzekerheid. Want hoe werd zijn debuutroman ontvangen?

Hoewel er nog geen verkoopcijfers bekend zijn, kan hij toch al tevreden terugkijken. Hij is namelijk genomineerd voor de Hotze de Roosprijs die sinds 2001 jaarlijks aan een debuterende kinderboekenschrijver wordt uitgereikt. Hij is er blij mee: “Na de boekpresentatie viel het stil. Dan is dit heel leuk nieuws. Dat je denkt: het is toch wel een goed boek schijnbaar.”

Finn, de hoofdpersoon van het boek, beleeft keer op keer dezelfde dag. Hij is geïnspireerd op de oudste zoon van de schrijver. “De hoofdpersoon heeft moeite met verliezen. Hij speelt de voetbalfinale en hij wordt heel erg boos als het mis gaat. Dat heeft mijn zoon Wout thuis ook met spelletjes. Dat gaat wel steeds beter, maar ik dacht: stel dat hij dat steeds opnieuw mag doen? Zou hij dat dan anders doen?”

Het steeds opnieuw beginnen van dezelfde dag duikt ook op in de filmkomedie Groundhog Day. De film met Bill Murray en Andie MacDowell in de hoofdrollen is geen onbekende voor de Leidse schrijver. “Ik vind dat een hele leuke film, vooral dat idee dat je weet wat er op een dag gaat gebeuren en daar dan op kan inspelen. Daar wilde ik ook graag iets mee doen”, vertelt de schrijver aan mediapartner Omroep West.

Tim van den Berg bij de boekpresentatie. (Foto: PR).

Actie en reactie
Het gegeven biedt volgens de Leidenaar voor- en nadelen. “Het is eerst heel eng, dat je denkt: wat gebeurt er. Maar het geeft je ook een bepaalde macht. Dat realiseert Finn zich ook. Alleen, het blijkt nog niet zo makkelijk om alsnog de dag naar je hand te zetten. Als je iets anders doet, gebeuren er weer andere dingen. Dat is heel leuk om te zien, die actie en reactie. Wat dat doet.”

Zijn oudste zoon Wout heeft het boek in één ruk uitgelezen. Het concept van ‘Nog één dag’ lijkt hem overigens helemaal niks: “Dan is het de hele tijd hetzelfde en dat is niet leuk.” Zijn jongere broer Tijn heeft nog dertig bladzijden te lezen, maar is nu al trots op zijn vader: “Ik geloof bijna niet dat mijn vader dit heeft geschreven.” Dat vraagt om een uitleg: “Omdat het zo’n boek is dat je denkt: dat is van een schrijver, en dan ineens heeft je vader dat gemaakt.”

Vriendenboekje
Behalve dat hij nu officieel kinderboekenschrijver is, verdient Tim de kost als webredacteur. Zo schrijft hij momenteel voor de overheid over de aanpak van laaggeletterdheid. Sinds hij kinderen heeft, groeide het idee om zelf een kinderboek te schrijven. Maar tot zijn verbazing was hij al veel langer van plan om aan een eigen boek te beginnen: “Mijn ouders vonden laatst een oud vriendenboekje van mij op zolder en daar had ik al in geschreven dat ik later schrijver wilde worden. Schijnbaar zat het er toch al langer in.”

Tim heeft de smaak te pakken, want hij is al hard op weg met zijn tweede kinderboek. “Voor sommigen is het schrijven een kwelling, maar ik vond het echt heel erg leuk om te doen. Ik ben nu bezig met het tweede boek en dat is zelfs al bijna af. Nu is het wachten op het einde, als de kinderen weer naar school gaan, dat ik er naast mijn werk weer verder aan kan werken.”

Of er nog meer boeken van zijn hand zullen komen in de toekomst? “Ja, ik wil graag wel verder, ook al hangt dat wel af van hoe het verkoopt. Als het slecht verkoopt, weet ik niet of ik nog een derde kinderboek schrijf. Aan de andere kant: als ik er plezier in heb, waarom niet? Het is leuk om een nieuwe wereld te bedenken, personages te scheppen.”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×