Lisa Bruijnincx (Njord) vertelt in de studio van Sport071 over haar successen en ambities in de roeisport. (Foto: Gerry van Bakel).

Wereldkampioene Lisa Bruijnincx kan ook goed uit de voeten op ergometer bij NK indoorroeien

Voor de tweede keer op rij wist Lisa Bruijnincx de titel binnen te slepen bij het NK Indoorroeien. Een discipline die niet iedereen aanstaat. Roeien op de ergometer vraagt om verstand op nul, blik op oneindig en dat ligt de twintigjarige roeister van Njord wel. “Het is een kwestie van keihard beuken.”

“Het heeft niet zoveel met roeitechniek te maken”, zegt Bruijnincx. “Het is vooral een kwestie van kracht. Tijdens het kampioenschap zaten we met veertig roeiers op een rij en dan is het één keer twee kilometer doorhalen. In zeven minuten ben je klaar en kun je weer naar huis. Bij de jeugd heb ik ook al een paar titels binnengehaald. En dit is mij tweede titel sinds ik bij Njord roei.” Bruijnincx begon haar roeicarrière in Gouda, maar nadat ze in Leiden ging studeren, stapte ze over naar Njord.

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met roeister Lisa Bruijnincx over haar titel bij NK Indoorroeien, deel 1.

Hoewel Bruijnincx het indoorroeien wel serieus neemt, zit ze toch het liefst in een boot op het water. Ook daar is ze zeer succesvol gezien haar twee wereldtitels in de dubbeltwee. Die gouden plak bij het WK onder 23 jaar sneeuwde een beetje onder bij de olympische successen van Njord-roeiers Stef Broenink en Annika van der Meer in Tokio. Broenink won zilver in de dubbeltwee en Van der Meer pakte ook een zilveren plak bij de Paralympische Spelen in de gemengde twee. Bruijnincx werd in september tegelijk met hen gehuldigd bij haar club.

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met roeister Lisa Bruijnincx over haar titel bij NK Indoorroeien, deel 2.

Bruijnincx is een zogenaamde ‘sculler’, dat wil zeggen dat ze met twee riemen roeit en ze roeit het liefst in een twee of een vier. “Ik ben te klein voor oarsen (boordroeien, red.).” Ze begon ooit op haar elfde al met roeien, maar toen ze omsloeg en in het water belandde, was ze er meteen klaar mee. Een paar jaar later pakte ze riemen gelukkig weer ter hand en met groot succes. In 2018 pakte ze al brons in de dubbelvier op het WK voor junioren. Met Fien van Westreenen veroverde Bruijnincx in 2019 goud bij het WK voor junioren.

Goud
Dat succes leek geen gevolg te kunnen krijgen omdat Van Westreenen naar Amerika vertrok om daar te gaan studeren. “We bleven allebei wel hard trainen en vrij kort voor de WK onder 23 van afgelopen zomer kwam Van Westreenen weer terug in Nederland en besloten we het nog een keer te gaan proberen.” Ondanks de scheiding bleken Van Westreenen en Bruijnincx elkaar op het water nog blindelings te kunnen vinden. “We hebben wel heel hard getraind in die weken en tot op het laatst gesleuteld aan onze slag en vooral de start.” En met het best mogelijke resultaat. Het werd weer goud in Tsjechië in de dubbeltwee.

Overstap
Het volgende hoofddoel is de Olympische Spelen in 2024 in Parijs. Het is afwachten op welk nummer ze daar eventueel kan uitkomen en met wie. In het roeien worden eerst de boten gekwalificeerd en wijzen daarna de coaches de beste roeisters aan voor elke gekwalificeerde boot. Maar Bruijnincx moet eerst gaan nadenken hoe lang ze nog in de categorie onder 23 wil uitkomen. “Ik kan daar nog drie jaar in meedoen, maar om kans te maken in Parijs moet ik ervaring opdoen bij de senioren. De vraag is of ik die overstap al dit jaar maak, of nog even wacht.”

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×