Leidse absurdisten bieden podcasts aan als NFT

De Leidse absurdisten Roggeveen|Olijerhoek vieren deze week hun 100e podcast. In dat kader bieden zij hun reeds gemaakte podcasts aan als NFT, non-fungible tokens.

Wat anderhalf jaar geleden ontstond als tijdverdrijf in de allereerste lockdown, heeft inmiddels geleid tot 100 korte geluidscollages. Het duo biedt de 100 podcasts nu aan als NFT. Deze non-fungible tokens waren de afgelopen periode in het nieuws. En deze handel in digitale kunst en archiefstukken zoals de eerste tweet kan lucratief zijn. “Verkopen van onze authentieke bestanden is een buitenkansje voor ons,” aldus het duo, “want zo breed hebben we het niet. Nu kunnen we in één keer rijk worden”.

Voor de theatermakers Gideon Roggeveen en Erik Olijerhoek is het maken van podcasts begonnen als een grap. Roggeveen: “Olijerhoek had een cursus podcast maken gevolgd en verzamelde wat fragmenten die hij aan elkaar knutselde. Hij liet het horen en ik was gelijk verkocht. Vanaf dat moment begonnen we elkaar uit te dagen met onze inmiddels bonte verzameling.” Olijerhoek: “Ja, dat was in het begin van corona. Er viel nogal wat werk uit voor mij, waardoor deze hobby uit de hand kon lopen.”

De komieken vinden hun fragmenten in de diepste krochten van het internet. “Ik heb inmiddels heel wat uren achter mijn scherm doorgebracht,” zegt Roggeveen, “ik zou de beelden erbij ook graag willen laten zien. Olijerhoek en ik moeten erg lachen om de gewoonste fragmenten. Op regionale televisiezenders is geweldig materiaal beschikbaar van hele gewone mensen met prachtige verhalen.”

Het idee van het verkopen van de NFT’s komt van de boekhouder van Olijerhoek. Die maakt zich aldus Olijerhoek al jaren zorgen over Olijerhoeks inkomsten. De afleveringen kosten 1.000 euro per stuk. Wie alle 100 podcasts in één keer wil kopen, krijgt 10 procent korting. De afleveringen zijn te beluisteren via de gebruikelijke kanalen, zoals Spotify, iTunes, podcastluisteren.nl en Google.

 

Cultuur Leiden Nieuws Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×