Op de finish Nuis kwam 0,12 seconde tekort (screenshot NOS-uitzending)

Geen olympische 1000m voor Kjeld Nuis en Tijmen Snel

Kjeld Nuis (32) kan begin februari zijn olympische titel op de 1000 meter niet verdedigen. Bij het zenuwslopende kwalificatietoernooi OKT werd de geboren Zoeterwoudenaar woensdagavond vierde. Hij kwam twee meter tekort voor een podiumplaats.

Nuis’ zeven jaar jongere clubgenoot Tijmen Snel – beiden zijn lid van de Leidse IJVL – eindigde op de vijfde plaats en plaatste zich dus evenmin voor de olympische 1000 meter in februari in Beijing.

Meer succes had Kai Verbij, de andere 1000-metertopper afkomstig de Leidse regio. De in Hoogmade opgegroeide sprinter reed zijn beste Thialftijd ooit (1.07,48) en eindigde als tweede achter topfavoriet Thomas Krol. (1.07,24). Als nummer drie mag veteraan Hein Otterspeer (33) naar de Spelen. Hij reed 1.07,52. Nuis zat daar maar weer 0,12 seconde achter.

Jagen

Als regerend olympisch kampioen op zowel de 1000 als de 1500 meter was Kjeld Nuis het aan zijn stand verplicht om zich voor Beijing 2022 te plaatsen. Een derde plek was in principe genoeg maar zo ver kwam hij dus niet.

Nuis reed als eerste van de favorieten, tegen nationaal kampioen Hein Otterspeer. Hij startte in de binnenbaan, wat veel sprinters prettig vinden – omdat ze in de laatste ronde kunnen jagen op hun tegenstander.

Maar met een supersnelle eerste ronde van 24,5 wist Otterspeer hem ver genoeg achter zicht te houden. Nuis kwam in de laatste halve ronde nog wel dichterbij maar op de finish bleef er nog 0,12 seconde achterstand over. Daarna moest hij hopen dat er hoogstens één andere rijders sneller zou zijn. Dat werden er uiteindelijk twee: Krol en Verbij.

Extreem hoog

Het was vooraf al duidelijk dat de 1000 meter een keiharde strijd om de olympische tickets zou worden. Minstens vier Nederlandse mannen behoren tot de wereldtop. En dat het niveau extreem hoog lag, blijkt uit de gereden tijden. Alle vier de toppers reden duidelijk sneller dan de lage 1.08 waarmee Kai Verbij vorig seizoen in hetzelfde Thialf nog wereldkampioen op deze afstand werd.

Ook Leidenaar Tijmen Snel, kwam als nummer vijf dichtbij die magische grens. Hij overtrof zichzelf met 1.08,10 en verbeterde daarmee het persoonlijk record dat hij pas twee weken terug in het hoog gelegen Calgary reed.

Tweede kans

Intussen krijgt olympisch kampioen Kjeld Nuis morgen nog een kans om zich voor Beijing te plaatsen. Dan is op het OKT de 1500 meter aan de beurt, de tweede afstand waar Nuis titelverdediger is. Opnieuw is Thomas Krol zijn belangrijkste concurrent, gevolgd door allrounder Patrick Roest.

Maar er zijn meer kapers op de kust, zoals Wesly Dijs die in Salt Lake City begin deze maand bijna een seconde sneller was dan Nuis. Morgen zal de olympisch kampioen met Zoeterwoudse roots dus vol aan de bak moeten om alsnog een ticket voor Beijing te verdienen.

Sport Beijing071 Tijmen Snel


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×