BAL bleek woensdagavond geen partij voor ZZ Leiden. (Foto's: Marja van Tilburg).

BAL bleek woensdagavond geen partij voor ZZ Leiden

ZZ Leiden Basketball heeft woensdagavond met overtuiging gewonnen van de Basketbal Academie Limburg (BAL). De Leidenaren wonnen in eigen huis met 94-68.

Zorg en Zekerheid Leiden kende woensdagavond een aarzelende start en de bezoekers uit Weert sloten het eerste kwart met een 19-22 voorsprong af. Daarna was het de beurt aan Zorg en Zekerheid Leiden. Via een 46-38 ruststand werd uiteindelijk toch nog ruim gewonnen door de Leidse formatie.

Binnen een halve minuut had Asbjørn Midtgaard op een 3-0 voorsprong gezet en leek de ploegt op weg naar weer een eenvoudige zege. Basketbal Academie Limburg (BAL), dat het moest stellen zonder spelmaker Roel van Overbeek, liet zich echter niet van de wijs brengen. Met name Sander Hollanders profiteerde in het eerste kwart van de nieuwe verdedigingsvorm van de Leidse ploeg. De schutter uit Weert was liefst vier keer trefzeker voor BAL, dat via een 8-0 run wegliep naar een 14-20 voorsprong. Via vijf punten op rij van Einaras Tubutis (double double met 15 punten en 13 rebounds) wist Zorg en Zekerheid Leiden het gat te verkleinen tot 19-22.

In het tweede kwart moest Radenko Varagic zijn ploeg na een halve minuut al naar de kant halen. Via twee vrije worpen van Worthy de Jong en een dunk van Jhonathan Dunn had Zorg en Zekerheid Leiden de leiding genomen. Via een verwoestende dunk van De Jong sloop de Leidse ploeg langzaam weg van de Limburgers. Toch was dat nog niet genoeg, want via Max van den Heuvel en DJ Mitchell kwam BAL knap terug tot 40-38. Maar weer was het eindschot voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat via Marijn Ververs de ruststand op 46-38 bepaalde.

In de eerste paar minuten van het derde kwart bleef het verschil zo rond de acht punten hangen. Via een dunk van Midtgaard (assist De Jong), een dunk van Arunas Mikalauskas (na een steal) en een drietje van diezelfde Mikalauskas stond het halverwege het kwart opeens 60-44. De Jong reageerde na het halen van een technische fout uitstekend door nogmaals hard te dunken. Met een stand van 72-56 werd kwart drie afgesloten.

Quincy Tjon Affo, die inmiddels binnen de lijnen was gekomen, viel niet uit de toon en schoot zijn eerste bal meteen raak. Van alle kanten dunkte Zorg en Zekerheid Leiden er via Dunn, Tubutis en Luuk van Bree er op los. Een jumpertje van Jamayro de Windt zorgde drie minuten voor tijd voor het grootste verschil in de wedstrijd: 91-63. Met zijn eerste punt in de eredivisie tekende Kevin Jonathan voor de 94-68 eindstand.

Na twee redelijk eenvoudige zeges in het nog jonge jaar 2022 wacht zondag een echte krachtmeting. Dan komt het nog ongeslagen Heroes Den Bosch naar de Vijf Meihal.