(Foto: Robert Guis).

Leiderdorpse vrijwilligersprijzen uitgereikt

De gemeente Leiderdorp heeft bekend gemaakt welke organisaties zij dit jaar beloont met een vrijwilligersprijs. Uit handen van burgemeester Laila Driessen ontvangen Clubhuis de Derde Helft, Fietsmaatjes Leiden/Leiderdorp, Stichting Natuurspeeltuin en de Straatjutters Leiderdorp vrijdagavond een bokaal en attentie. De uitreiking is, in verband met de coronamaatregels, zonder publiek.

Clubhuis de Derde Helft
Clubhuis de Derde Helft is de jongste organisatie. Deze organiseert vanaf 2019 met twintig vrijwilligers activiteiten voor 55-plussers. Het gaat dan om sporten als hockey, korfbal en binnenkort ook tennis die in wandelend tempo worden beoefend. Maar ook voor jeu de boules kunnen zij terecht bij De Derde Helft. Sinds 2020 is er ook het Balkon Bewegen en zijn er dansochtenden op woensdag. In samenwerking met Incluzio is er een bijeenkomst in de ochtend voor mensen die licht dementerend of eenzaam zijn.

Fietsmaatjes
Met maar liefst 92 vrijwilligers rijden de Fietsmaatjes mensen rond in de regio die dat zelfstandig niet meer kunnen. Het gaat om zo’n 3.500 ritten per jaar. Het blijkt dat niet alleen de gasten dit zeer waarderen. Ook de vrijwilligers doen dit met veel plezier. Het brengt mensen die zelf niet meer uit huis kunnen naar buiten in de gezonde buitenlucht. De Fietsmaatjes bestaan sinds 2017.

Natuurspeeltuin
Vrijwilligers van de Natuurspeeltuin zetten zich al tien jaar in om de speeltuin mooi en veilig te houden. Niet alleen Leiderdorpers, maar ook mensen van buitenaf zijn de speeltuin gaan gaan ontdekken tijdens de coronalockdown. Om er even uit te zijn en tot rust te komen. Er zijn daarom extra banken geplaatst. De vrijwilligers hebben passie voor de natuur, maar komen ook voor het sociale contact.

De Straatjutters
De vrijwilligers van De Straatjutters verzamelen sinds 2018 al het zwerfafval in Leiderdorp. Per ‘jutter’ gaat het om een volle zak afval per week. Sinds dit jaar verzamelen zij ook resten van sigaretten. Die vormen een groot probleem. Niet alleen omdat deze de buitenruimte lelijk maken, ze zijn ook schadelijk. In filtersigaretten zit plastic. Ook delen zij zakasbakken uit. Zij doen alles om ervoor te zorgen dat er naast afval geen sigaretten op straat komen.

Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×