Het LUMC (Foto: Sleutelstad).

LUMC ontdekt methode waardoor veel minder proefdieren nodig zijn

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een ontdekking gedaan waardoor er fors minder proefdieren nodig zijn voor hartonderzoek. Onderzoekers zeggen dat ze een ‘vrijwel onuitputtelijke bron van menselijke hartspiercellen’ hebben gecreëerd. Dat meldt mediapartner Omroep West.

“De wetenschappers doen dit doordat ze een kankergen ‘inbouwen’ in het DNA van hartspiercellen”, legt wetenschapper Twan de Vries uit. “De hartspiercellen verliezen dan hun eigenschappen en gaan als een gek delen. Door het stofje weg te halen gaat het kankergen ‘uit’ en worden de cellen weer kloppende hartspiercellen”, vervolgt de wetenschapper.

Waarschijnlijk kan er ook beter onderzoek worden gedaan naar potentiële nieuwe medicijnen voor hartziekten, omdat ze nu op echte menselijke cellen kunnen worden uitgeprobeerd.

Proefdiervrij
Daarnaast zijn er op deze manier veel minder proefdieren nodig. De Vries: “Het gebruik van proefdieren is maatschappelijk beladen en de verzorging is kostbaar. Bovendien gedragen de hartspiercellen van dieren zich in veel opzichten anders dan menselijke hartspiercellen.”

Het LUMC gebruikt dus liever menselijke cellen, maar die lieten zich eerder niet zo gemakkelijk vermenigvuldigen. Nu ze deze methode hebben gevonden, zou dit ook nog wel eens tot betere resultaten kunnen leiden. Het onderzoek is gefinancierd door Stichting Proefdiervrij.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×