De replica van de Mayflower die is gebruikt voor de serie 'In het kielzog van de Mayflower'. (Foto: KRO-NCRV).

Serie over vertrek Pilgrims vanaf vanavond bij KRO-NCRV

In 2020 stond Leiden stil bij het feit dat 400 jaar eerder de Pilgrims vanuit Leiden vertrokken en met de Mayflower naar Engeland voeren. Hoe dat ging is de komende vijf weken te zien in de documentaireserie ‘In het kielzog van de Mayflower’. Vanavond is de eerste aflevering.

De vijfdelige historische documentaireserie vertelt het verhaal van de Pilgrims die 400 jaar geleden via Leiden de overtocht maakten naar de Nieuwe Wereld op het beroemde schip de Mayflower. De groep Engelse protestanten die in Leiden woonde, wordt gezien als grondleggers van de Verenigde Staten.

In Amerika is het een eer om een afstammeling te zijn van de Pilgrims. Het verhaal rond het schip en de reis heeft daar mythische vormen aangenomen. Afstammelingen van de Pilgrims zijn onder andere de presidenten Roosevelt en Barack Obama. Ook Marilyn Monroe stamt af van de Pilgrim Fathers.

Worstelt
De presentatie is in handen van journalist Leo Blokhuis. Hij reist in de serie door 400 jaar geschiedenis om bij de actualiteit van vandaag aan te komen. In een land dat meer dan ooit worstelt met het verleden, onderzoekt Leo Blokhuis hoe er vandaag de dag naar de ontstaansgeschiedenis van de VS wordt gekeken en gaat hij na wat de Nederlandse invloeden zijn geweest.

De eerste aflevering van de serie is vanavond om 22.08 uur te zien bij de KRO-NCRV op NPO2.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×