Alexander de Vos vertelt over het bouwen van de boeier. (Video: Robbert Beurse en Yoni Heijmans, foto's: Casper Chaudron).

Eik uit Heemstede wordt Leidse stadsboeier

Voor het project van Boom tot Boeier wordt in de historische scheepswerf Klaas Hennepoel bij Oegstgeest een boeier, een houten zeilboot, gebouwd van een 150 jaar oude eik. Het hout van de boom is vorige week aangekomen bij houtzaagmolen Heesterboom waar de planken gezaagd gaan worden.

Toen de eik omgezaagd moest worden bij het Huis te Manpad in Heemstede werd er een mooie bestemming gezocht voor het hout van de boom. Al snel was er contact met Alexander de Vos van de historische scheepswerf. Die wilde graag met de boom aan de slag om een oude boeier te maken.

Leiden heeft aan het einde van de 19e eeuw een boeier gehad om personen van het stadsbestuur mee te vervoeren. Alexander de Vos deed onderzoek in archieven en kon uit een aantal bronnen reconstrueren hoe het model van het schip eruit moet komen te zien.

Klimaatnautraal
Om een goede nieuwe bestemming te verzorgen voor de oude eikenboom, wordt de boeier gemaakt met zo min mogelijk CO2-uitstoot. De drie ton wegende stam wordt vervoerd op een schuit over de Haarlemmertrekvaart. Die wordt voortgetrokken door paarden. De planken worden gezaagd in de houtzaagmolen Heesterboom aan de Haagweg. Op windenergie. “Zo wordt de boom die jarenlang CO2 heeft omgezet in zuurstof en hout, gebruikt voor iets moois”, vertelt de Vos.

Er wordt ook een film gemaakt over het maken van de boeier. Wanneer de boeier uitvaart is niet bekend. “Het is geen project maar een avontuur.”

  • De houtloods
    De houtloods
Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×