De Premier met op de achtergrond de Stadswachter aan het Bevrijdingsplein. (Impressie: Van Rhijn Projectontwikkeling).

Wethouder Spijker: 'Leiden krijgt groenste gebouw van Nederland'

Op de hoek van de Vijf Meilaan en de Churchilllaan komt een zeventig meter hoog appartementencomplex met tussen de 320 en 350 woningen. Daarvan valt dertig procent in de categorie sociale huur en twintig procent van de nieuwe appartementen is bedoeld voor starters. Op de begane grond komen voorzieningen.

Het waren wensen die de gemeenteraad drie jaar geleden al meegaf voor het nieuwbouwproject. Net als een verticaal bos en inpandig, deels ondergronds, parkeren.

Het bleek niet mee te vallen om een ontwikkelaar te vinden die aan al die eisen wilde voldoen. Wethouder Spijker was destijds zelfs bang dat de raadsleden teveel noten op hun zang hadden. Nu blijkt er toch een ontwikkelaar te zijn die aan alle wensen tegemoet wil komen. Van Rhijn Projectontwikkeling gaat wat volgens wethouder Spijker ‘misschien wel het groenste gebouw van Nederland’ wordt realiseren. De naam van het gebouw is De Premier.

Voordat de bouw in 2023 van start kan, moet eerst de bestaande bebouwing worden gesloopt. Het gaat daarbij om het oude schoolgebouw van mboRijnland dat momenteel in gebruik is bij Divorce Housing dat mensen die na een scheiding snel woonruimte nodig hebben, tijdelijk onderdak biedt. “Heel mooi om samen met de gemeente Leiden te werken aan de totstandkoming van één van de groenste woongebouwen van Nederland. Het nieuwe gebouw wordt een Leids verticaal bos en ademt groen en natuur”, zegt directeur Jan van Duijn van Van Rhijn Projectontwikkeling. Volgens wethouder Spijker draagt het gebouw straks echt bij aan de versterking van de Leidse biodiversiteit, verbetering van ecologische waarden en klimaatadaptatie.

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×