De Leidse Samantha van Diemen maakte de overstap van Ajax naar Feyenoord. (Foto: ANP)

Succesvolle Samantha van Diemen droomt over transfer naar Barcelona

Bij de start van de vrouweneredivisie dit weekend waren de ogen gericht op Samantha van Diemen. De Leidse maakte afgelopen zomer de pikante transfer van topclub Ajax naar eredivisiedebutant Feyenoord. Een overstap die een half jaar later als succesvol kan worden betiteld. De 19-jarige centrale verdedigster werd een van de steunpilaren in Rotterdam en mocht zelfs eind november haar debuut maken in Oranje. Nu droomt ze verder: “Barcelona is mijn droomclub.”

Met drie oudere zussen, die allemaal voetbalden bij het Leidse UVS, was het voor de kleine Samantha een logische stap om daar ook te beginnen. “Het team waarin mijn zussen speelden werd destijds getraind door mijn vader”, vertelt ze aan mediapartner Omroep West. “Ik ging vaak mee en mocht al jong meedoen met hun trainingen.”

Van het een kwam het ander en op vierjarige leeftijd werd ze ook lid van UVS waar ze in de F10 begon. “Ik heb mijn hele jeugd bij UVS met dezelfde jongens in het team gespeeld, hierdoor waren wij een heel hecht team dat op hoog niveau samenspeelde.”

Zelfstandig
Ze bleek talent te hebben. Samantha werd al op jonge leeftijd opgeroepen voor de nationale jeugdelftallen. Daardoor kreeg ze een aanbieding om te komen voetballen bij het CTO Amsterdam (Centrum voor Topsport en Onderwijs dat nauw samenwerkt met de KNVB). Op vijftienjarige leeftijd besloot Van Diemen UVS dan ook in te ruilen voor de hoofdstad.

“Op het moment dat ik die overstap maakte, kwam het besef dat het vanaf toen binnen handbereik was om profvoetbalster te worden. De stap zelf was ook leuk, omdat ik samen kwam te wonen met mijn teamgenoten. Ik had hierdoor van jongs af aan veel verantwoordelijkheden en leerde om snel zelfstandig te worden.”

Het aansluiten bij het eerste elftal was voor mij een droom die uitkwam

Aan het eind van het seizoen 2017-2018 werd CTO Amsterdam opgeheven en overgenomen door Ajax. Het werd het Ajax Talententeam en kwam vanaf het seizoen 2018-2019 uit in de beloftencompetitie, waar alle jeugdteams van professionele clubs speelden. “Ik maakte vanaf nu deel uit van Ajax”, vertelt de Leidse verdedigster. “Waar ik op Sportpark De Toekomst trainde, wedstrijden speelde en naar school ging.”

Na slechts één seizoen in het Talententeam gespeeld te hebben, tekende Van Diemen een contract en schoof ze door naar het eerste elftal van de Ajax Vrouwen. “Het aansluiten bij het eerste elftal was voor mij een droom die uitkwam. Het was een beloning voor mijn harde werk. Ik heb een tijdje op mijn debuut moeten wachten, maar op 25 oktober 2019 in de Eredivisie Cup-wedstrijd tegen Heerenveen heb ik mijn eerste minuten gemaakt. Ook was mijn Champions League-debuut tegen Bayern München een absoluut hoogtepunt.”

Naar Feyenoord
In de zomer van 2021 vertrekt Van Diemen bij Ajax. Dit terwijl ze bij de Amsterdamse club geregeld op speelminuten kon rekenen. “Ik ben van de wedstrijden die ik bij Ajax gespeeld heb, geen enkele wedstrijd uitgekomen op mijn favoriete positie, als centrale verdediger. Ik wilde een club vinden waar ik veel op die positie kon spelen.”

Die club werd Feyenoord. Afgelopen zomer debuteerden de Rotterdammers in de Eredivisie Vrouwen. “Mijn eerste gesprekken bevielen al meteen goed”, kijkt ze positief terug. “Het voelde meteen aan als een warme club en de connectie met de staf was direct goed. Ik heb over mijn overstap weinig negatieve reacties van buitenstaanders gekregen. Dat is ook superfijn.”

Van te voren hadden wij nooit gedacht zo goed te presteren

Naast dat ze het zelf heel erg naar haar zin heeft bij Feyenoord en dit haar ontwikkeling ten goede komt, zijn ook de teamprestaties in de eerste seizoenshelft boven verwachting. “We kijken zeer positief terug op de eerste seizoenshelft”, zegt de basisspeelster. “Van te voren hadden wij nooit gedacht zo goed te presteren. We zijn er dan ook erg trots op. We hopen de goede lijn de tweede seizoenshelft door te trekken en terug te kijken op een succesvol debuutjaar.”

De wedstrijden die de Feyenoord Vrouwen spelen op Varkenoord worden druk bezocht door vele vaste supporters. Voor Van Diemen voelt het sportcomplex dan ook als een thuis. “Varkenoord is een fantastisch complex dat ons alle goede faciliteiten biedt om optimaal te presteren.” Dat optimaal presteren de eerste seizoenshelft werd anderhalve maand geleden op een wel hele mooie manier beloond.

Debuut in Oranje
De 19-jarige doorliep alle nationale jeugdelftallen, van Onder 15 tot en met Jong Oranje. In november 2021 kreeg ze vervolgens de eerste oproep voor de Oranjeleeuwinnen. “Mijn debuut is voor mij persoonlijk een beloning van het jarenlange investeren in de toekomst. De oproep kwam onverwachts. Ik was op dat moment met Jong Oranje naar onze wedstrijd tegen België toe aan het werken en was daardoor helemaal niet bezig met het grote Oranje. Ik was daarom heel verrast en super blij met mijn eerste oproep.”

Van Diemen startte direct in de basis in de oefenwedstrijd tegen Japan in Den Haag. Ze mocht negentig minuten in het veld blijven staan. Ze kijkt positief terug op haar debuut. “De wedstrijd begon voor mij persoonlijk moeizaam. Ik moest wennen aan speelsters om mij heen waarmee ik nog nooit had samengespeeld. Ook aan de positie rechtsachter, waar ik al een tijd niet meer had gespeeld. Gedurende de wedstrijd kwam ik er voor mijn gevoel steeds beter in en kon ik mijn teamgenoten steeds beter bereiken.”

Barcelona is van jongs af aan mijn droomclub

Op de vraag of Van Diemen na afloop van haar debuut een liedje moest zingen zoals de meeste debutanten, antwoordt ze lacherig. “Ik heb geen liedje hoeven zingen gelukkig, want talent voor zingen heb ik niet. Na afloop van de wedstrijd heb ik een haasje (eerbetoon dat alle spelers die debuteren in Oranje krijgen, red.) gekregen, deze heeft voor mij een hele mooie betekenis.”

Als het gaat over van Diemen haar toekomst is ze duidelijk en ambitieus. “Ik hoop steeds vaker aan te sluiten bij de Oranjeleeuwinnen. Het is gaaf om al van dit hoge niveau geproefd te hebben, je staat met de beste voetbalsters van Nederland op het veld. Verder hoop ik over een aantal jaren een transfer te maken naar Barcelona, dit is mijn droomclub van jongs af aan. Tot nu toe heb ik al mooie dingen mogen meemaken, een kampioenschap met het Talententeam van Ajax, mijn Champions League-debuut tegen Bayern München, een EK-finale met het Nederlands elftal Onder 17 en mijn debuut voor Oranje. Ik wil hier nog veel mooie momenten aan toevoegen zoals het spelen van een WK en het winnen van de Champions League en de Ballon d’Or.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×