Jongerencoach en pleinverbod tegen jeugdoverlast Stevenshof

Het samenscholingsverbod op vier schoolpleinen in de Stevenshof is met een paar maanden verlengd. De maatregel is ‘bewezen effectief’, zegt burgemeester Lenferink, omdat zowel politie als handhaving nu op kunnen treden tegen overlastgevende jeugd. “Maar alleen verbieden heeft geen zin.” En dus is er extra geld voor een jongerencoach die jeugdwerk in de wijk gaat verzorgen.

Het samenscholingsverbod geldt al een tijdje van 21.00 tot 7.00 uur op de schoolpleinen OBS de Stevenshof, OBS Anne Frank, RK Basisschool ’t Klankbord en PC Basisschool De Zwaluw. Sinds de invoering ervan heeft de politie meerdere bekeuringen uitgeschreven en ook jongeren naar Halt doorverwezen die zich niet aan het verbod hielden, zegt een woordvoerder van de gemeente. Omdat het verbod het gewenste effect heeft, is het tot 11 april verlengd.

Het gaat om jongeren die, mede door de lockdown, rondhangen in de wijk en voor overlast zorgen. Hoewel Lenferink dat in het licht van de coronamaatregelen wel begrijpt, keurt hij het niet goed. “Het enige dat je kunt zeggen is dat het niet de bedoeling is dat je dingen kapot maakt, dat je troep achterlaat en veel lawaai maakt. Als je je gedraagt, dan heeft niemand daar last van.” De afgelopen tijd heeft Lenferink daarom ook dwangsommen opgelegd, die jongeren ervan moeten weerhouden om opnieuw in de fout te gaan.

Hangplek
Maar de Leidse burgemeester wil ook op een andere manier optreden tegen overlastgevende jeugd. Eind vorig jaar stelde de gemeenteraad 80.000 euro per jaar beschikbaar voor een jongerenwerker. “Zo kunnen we jongeren via de andere kant op het goede pad krijgen”, zegt Lenferink in het Gesprek met de burgemeester. “Er wordt bijvoorbeeld met ouders gesproken om te zorgen dat dat beter gaat, maar het veel energie om dat onder controle te houden.”

Voor de kerst heeft de burgemeester contact gehad met een aantal jongeren die zelf ook vindt dat er wat moet veranderen. “Daar gaan we mee kijken of we met hen iets kunnen ontwikkelen voor de komende periode. Een soort hangplek, waar ze zonder dat ze overlast veroorzaken bij elkaar kunnen komen en daar ook een bepaalde verantwoordelijkheid in hebben.” Of dat gaat lukken vraagt Lenferink zich af, ‘want na het gesprek hebben toch enkele van hen zich weer niet gedragen’.

Evaluatie
De terugkeer van het jeugdhonk dat in 2020 na vijf jaar alweer uit de wijk verdween, is volgens Lenferink niet zomaar de oplossing. “Er is niet één groep, maar verschillende groepen die allemaal een eigen identiteit hebben. Die mengen niet goed samen en dat gaat ook niet op één plek. Dus daar moet je ook een oplossing voor vinden.” Hoe die eruit ziet wordt het komende jaar duidelijk; de gemeenteraad wil de aanpak uiterlijk in het najaar van 2023 evalueren.

Advertentie

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×