De Leidse atlete Amina Maatoug vertrekt deze zomer naar Duke University in North Carolina. (Foto: Gerry van Bakel).

Atlete Amina Maatoug kiest voor de 'Blue Devils' in de Verenigde Staten

Amina Maatoug is een rijzende ster in de Nederlandse atletiek op de baan, de weg en het veld. Dat is ook de scouts in Amerika opgevallen. Universiteiten daar zijn altijd op zoek naar nieuwe talenten. Maatoug koos zelf voor Duke University in North Carolina en wordt daarmee een van de ‘Blue Devils’ van hun atletiekteam.

Haar favoriete afstand is de 800 meter op de baan, maar Maatoug denkt dat ze op de 1500 meter op den duur wellicht beter uit de voeten zal kunnen. Voorlopig doet ze allerlei onderdelen: 400 m, 800 m en 1500 m op de baan, veldlopen in de winter en in haar thuisstad Leiden pakt ze graag de vijf kilometer mee tijdens de Leiden Marathon. En met succes. In november werd Maatoug Nederlands kampioen op de cross onder 20 jaar.

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Amina Maatoug over haar transfer naar een Amerikaanse universiteit.

Die titel leverde ook plaatsing op voor het EK cross in Ierland op 12 december. Maatoug werd 21e en is daar blij mee. “De concurrentie is groot. Zowel van andere middenafstandslopers van de baan als atleten die meer op de weg lopen. En als team werden we vierde. Net geen medaille helaas. Maar het verschil met team nummer drie was best groot, dus uiteindelijk waren we daar ook tevreden mee.”

Kans
Met de goede resultaten kwam ook de belangstelling van Amerikaanse universiteiten. “Ik kreeg al wel eens berichtjes op mijn Instagram-account. En uiteindelijk ben ik zelf op zoek gegaan. Duke University is een goede universiteit als het om sport en specifiek atletiek, gaat en ook om mijn studie filosofie af te ronden. Ik ga voor twee jaar. Mijn familie en Leiden ga ik zeker missen, maar dit is ook een hele mooie kans.”

Haar huidige trainers bij Leiden Atletiek Bram Wassenaar en Han Kulker moedigen de overstap aan. “Ze hebben gezegd dat ik altijd mag bellen als ik vragen heb.” Speculeren over de toekomst wil Maatoug niet. “Ik wil gewoon lekker sporten, me verbeteren. Of ik dan ooit naar de Olympische Spelen kan weet ik niet. Ik ga in Amerika met hele goede atleten trainen, ik denk dat ik heel veel ga leren.”

 

 

Advertentie

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×