(Foto's: Chris de Waard).

Gemeente legt last onder dwangsom op aan Ins Blau en Gebr. de Nobel

Zoals al was aangekondigd staat burgemeester Lenferink de acties van de Leidse culturele centra Gebr. de Nobel en theater Ins Blau inderdaad niet toe. Ze kregen een voorwaardelijke boete opgelegd van 4900 euro. De Nobel is vandaag omgetoverd tot kapsalon, waar publiek zich een nieuwe coupe kan laten aanmeten, terwijl er optredens plaatsvinden. Bij theater Ins Blau is een soortgelijke actie, alleen zijn daar geen kappers aan het werk, maar masseurs.

Verslaggever Chris de Waard ging langs bij Theater Ins Blau dat vanmiddag was omgetoverd tot massagesalon. Toen de deuren om 14.00 uur opengingen, waren alle tijdslots al volgeboekt, vertelt artistiek leider Kees van Leeuwen.

“Toen de deuren om 14.00 uur opengingen, waren alle tijdslots al volgeboekt”, vertelt artistiek leider Kees van Leeuwen van Ins Blau. “Alleen stonden om 14.30 uur de boa’s al op de stoep. Van Leeuwen kreeg geen waarschuwing, maar er werd direct een last onder dwangsom opgelegd van 4900 euro. Dat is een voorwaardelijke boete. Als de handhavers later vanmiddag terugkomen en de actie is nog steeds gaande, dan moet het door de gemeente gesubsidieerde theater de boete echt betalen.

“Er worden nu nog mensen gemasseerd”, zegt Van Leeuwen rond 15.00 uur. “Maar we gaan wel eerder stoppen.” Ondanks de opgelegde dwangsom, spreekt hij toch van een succesvolle actie. “Het is gewoon fijn om de steun van het publiek te ervaren, want we zijn hier wel elke dag, maar de mensen om wie het gaat, mogen door de lockdown niet naar binnen.”

Van Leeuwen heeft er weinig vertrouwen in dat het kabinet aanstaande dinsdag met vergaande versoepelingen komt. “Wat je in de wandelgangen hoort is dat we misschien teruggaan naar een avondlockdown. Dan mag je tot 17.00 uur programmeren, maar een voorstelling op een doordeweekse middag… dat gaat niet werken.”

Niet alleen Ins Blau kreeg een last onder dwangsom opgelegd. Ook Gebr. De Nobel kreeg een voorwaardelijke boete. Om 16.45 uur moet daar de zaak helemaal leeg zijn, anders verbeuren ze ook daar een fikse dwangsom. (Foto: Emile van Aelst).

 

 

Advertentie

Cultuur Leiden Actie Kapsalon Theater Nachthoreca voert actie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×