Paco Busteros León gaat van Italië naar Nederland fietsen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. (Foto: Paco).

'Twee keer de Mount Everest op voor sponsoractie kankeronderzoek'

Paco Busteros León zit zo vaak hij maar kan op de fiets. Binnen op een spinning bike, als fietskoerier voor de apotheek of in de vrije natuur. Paco heeft weer een missie. Deze zomer fietst hij van Italië naar Nederland. Zo’n 1300 kilometer en 19.000 hoogtemeters. “Alsof je twee keer de Mount Everest opgaat.”

Toen in 2009 zijn vrouw Christa Mensert overleed aan asbestkanker besloot Paco Busteros León Christa’s Ride te gaan organiseren. Een familiefietstocht met een goed doel. Of eigenlijk twee: een dag van plezier in de buitenlucht en geld voor het Instituut Asbestslachtoffers. Na tien edities zette hij achter dat fietsevenement een punt. “Het werd teveel, te groot”, zegt hij, “het groeide mij boven het hoofd.”

Kijk en luister hieronder het interview van Gerry van Bakel met Paco Busteros León in Sport071 terug.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en daarom stapt Paco weer op de fiets en weer voor een goed doel. Dit keer is hij deelnemer en geen organisator. Hij hoeft alleen te trappen. En ook nu heeft hij een familieclub om zich heen verzamelt met wie hij dit avontuur aangaat. Sinds november is hij in training. Steeds meer weerstand op de spinningbike, steeds meer uren buiten op de fiets. “Ik probeer ook wat kilo’s kwijt te raken. Dat fietst ook makkelijker.”

Cauberg
De Tour for Life begint op 28 augustus in Bardonecchia in Noord-Italië en eindigt acht dagen later op de Cauberg in het Limburgse Valkenburg. Om deel te kunnen nemen, moet Paco flink trainen, maar ook sponsors verzamelen. “Iedere deelnemer moet 2500 euro aan donaties inleveren bij Tour for Life. We halen geld op voor het Daniel den Hoedfonds. Zij financieren onderzoek naar allerlei soorten kanker.”

Meetrainen
Wie denkt: dat wil ik ook, kan zich nog steeds inschrijven. Maar als je vooral wat meer wil fietsen en misschien wat aanmoediging nodig hebt, dan heeft Paco een leuke aanbieding. “Je mag een keer met mij meetrainen, geef ik een fietsclinic in ruil voor een donatie aan Tour for Life. Kijk maar op mijn Instagram voor de details.”

 

Advertentie

Leiden Leiderdorp Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×