(Foto's: Marja van Tilburg).

ZZ Leiden in last tegen Groningen

Een zwaar gehandicapt Zorg en Zekerheid Leiden heeft tegen aartsrivaal Donar een kleine nederlaag geleden. Coach Geert Hammink moest het stellen zonder Worthy de Jong, Marijn Ververs en Jamayro de Windt, terwijl Quincy Tjon Affo en Mees van ’t Hoff op de bank zaten maar eigenlijk ook niet inzetbaar waren. Dat betekende veel speeltijd voor de zeven overige spelers en dat was net even te veel. Via een ruststand van 35-35 werd het 69-71 voor Donar.

Vooral het ontbreken van basisspelers De Jong en Ververs kwam ZZ Leiden niet goed uit. Zo moest Maarten Bouwknecht na een week inactiviteit in z’n eentje de spelverdelerspositie invullen en ontbeerde de ploeg de creativiteit van De Jong. Daarbij moet wel gezegd worden dat Donar het nog steeds moest stellen zonder Austin Luke en Thomas Koenis.

Scores van Arunas Mikalauskas en Asbjørn Midtgaard zorgden aanvankelijk voor een kleine Leidse voorsprong, maar vanaf 4-2 was het woord aan Donar. Via onder meer een dunk van Amanze Egekeze en een driepunter van de vandaag makkelijk scorende Donte Ingram liep Donar uit naar 9-16. Vrije worpen van Mikalauskas en Lucas Kruithof brachten het verschil terug naar drie punten, maar het laatste woord was voor Donar. Via een drive zorgde Jimmy Gavin voor een 13-18 tussenstand.

Voorsprong
Aan het begin van het tweede kwart ging Donar nog even door met een driepunter van Gavin en een score van Henry Caruso voor 13-23. Een ruime nederlaag van de Leidse ploeg leek in het verschiet te liggen. Vijf punten op rij van Maarten Bouwknecht en een driepunter van Luuk van Bree hielpen ZZ Leiden weer in het zadel. Met nog vier minuten te gaan was het nog wel 26-32. Wat volgde was een 9-0 run van de Leidse ploeg met scores van Midtgaard en Jhonathan Dunn. Een bommetje van Caruso bracht de ruststand op 35-35.

Een dunk van Dunn leidde een goede periode van Leiden in. Midtgaard en Einaras Tubutis zetten de Leidse ploeg halverwege het derde kwart op een 45-40 voorsprong. Drie minuten later was het na een drietje van Marquis Addison echter weer gelijk: 49-49. Via een and-1 van Egekeze en één vrije worp van Lotanna Nwogbo sloot Donar het kwart toch nog met een 51-53 voorsprong af.

Laatste seconden
Het was wel duidelijk dat dit loopgravenduel tot aan het einde spannend zou blijven. Beide ploegen hanteerden veel wisselende verdedigingsvormen, wat het voor aanvallers wel moeilijker maakte. Halverwege het kwart kwam Leiden na een driepunter van Arunas Mikalauskas op een 60-58 voorsprong. Drie turnovers op rij hielpen Donar weer in het zadel. Via een 0-9 run werd het 60-67 en was Leiden in last. Via Dunn, Tubutis en een drietje van Bouwknecht werd het binnen twee minuten weer gelijk: 67-67 en nog een kleine twee minuten te spelen.

Na meer dan twee minuten zonder Groningse score tekende Donte Thomas vanaf de lijn voor 67-68. Dat was het moment van Willem Brandwijk na de gemiste vrije worp vier keer de aanvallende rebound te pakken. Die laatste rebound werd omgezet in een dunk voor 67-70.

Met nog 35 seconden voor he eindsignaal zorgde Dunn voor de aansluitingstreffer (69-70), maar aan de andere kant mocht Brandwijk naar de lijn met nog 15 seconden te spelen. Hij miste zijn tweede vrije worp, waardoor Leiden nog één aanval. Ondanks een time-out leverde dat geen goed schot op ging de winst naar Donar: 69-71.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×