Ferry Rigault (links) tijdens Werfpop in 2016. (Archieffoto: Emile van Aelst).

'Vrijwillige duizendpoot' Ferry Rigault (69) plotseling overleden

De 69-jarige Leidenaar Ferry Rigault is plotseling overleden. Dat bevestigen verschillende verenigingen waar hij actief was. De ‘vrijwillige duizendpoot’, zoals hij bij de uitreiking van de Vrijwilligersprijs in 2017 werd omschreven, was onder meer oprichter van Werfpop en actief bij Cultureel Centrum de X. In zijn buurt rond de Herenstraat was Rigault heel actief bij de Buurt Ontmoetings Plek.

Rigault was nog zeer actief in Leiden, onder meer als penningmeester van de Boekenzolder, bij de Buurt Ontmoetings Plek in de Herenstraat en als muzikant. Toen de Buurt Ontmoetings Plek (BOP) in 2020 dreigde te sluiten na een aanbesteding van het welzijnswerk, kwam Rigault in actie. Hij haalde meer dan 1100 handtekeningen op en zorgde ervoor dat het buurtcentrum open kon blijven. Met de maatschappelijke schillenboer lukte dat niet, maar daarbij toonde hij zich wederom zeer betrokken.

En dat tekent Rigault: altijd bezig en betrokken bij tal van initiatieven. Bij de uitreiking van de Vrijwilligersprijs die hij in 2017 kreeg, zei toenmalige wethouder Roos van Gelderen dat zijn lijst van vrijwilligerswerk te lang was om op te noemen. Naast organisator van Werfpop, was hij ook betrokken bij de creatieve Stichting Peen & Ui, Galerie Tuinstaal en taalmaatje voor een Syrische vluchteling bij Gilde Samenspraak. Als muzikant speelde hij jarenlang gitaar in de groep Dempsey.

‘Graag geziene gast’
Buurtcoach Fransje Barnard van Incluzio omschrijft Rigault als ‘dé actieve buurtbewoner’. “Een man die niet alleen veel ideeën had maar ze ook tot uitvoering wist te brengen. Dat de BOP nog bestaat is grotendeels te danken aan de handtekeningenactie en de onderhandelingen die Ferry organiseerde, hij kreeg bijna de hele buurt mee”, aldus Barnard. “Hij was een graag geziene gast, iedere week wel een keer of drie, een bijzondere en ondernemende man die wij heel erg gaan missen.”

Kort na zijn overlijden komen ook de eerste openbare condoleances binnen op zijn Facebookpagina. Een bekende van hem reed vorige week nog met Rigault door Oost-Souburg, waar de Leidenaar recent over had geschreven, ‘en nu is deze bijzondere man er opeens niet meer’. “Hij laat een groot gat achter.” Anderen roemen zijn bijdragen aan de muziek in de stad en zijn inzet voor een socialere wereld. “Die kan een voorbeeld zijn voor velen, we gaan je missen.”

Ferry Rigault is 69 jaar geworden.

Leiden Maatschappij Ferry Rigault plotseling overleden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×