(Foto: Rob van Dullemen).

Publiek niet in de zaal maar op straat bij protest Gebr. De Nobel

Het water staat veel artiesten en anderen in de muziekwereld aan de lippen. Zo ook bij popcentrum Gebr. de Nobel, nu nog steeds niet duidelijk is hoe het verder moet nu de branche grotendeels dicht is en misschien nog wel blijft. Uit protest programmeerde het muziekpodium daarom zaterdagmiddag een band. Zonder publiek in een zaal, maar wel op straat.

Het was de band Cosmic Debris die acte de prĂ©sence gaf vanaf het dakterras in de Leidse Lange Scheistraat. Gepresenteerd als ‘repetitie’, maar vooral bedoeld als protest. “We merken dat in omringende landen veel meer mogelijk is en bij ons niet”, vertelt programmeur bij Gebr. de Nobel Jurrian Jockin aan mediapartner Omroep West. “Volgens ons moet het wel kunnen dat wij op een veilige manier weer culturele avonden, concerten en dance-evenementen neerzetten.”

Gebr. de Nobel is al bijna twee jaar dicht, op een enkele uitzondering na. “Als poppodium zijn wij nog gesubsidieerd, maar de mensen die bij ons werken als ZZP’er of muzikant, die hebben gewoon al twee jaar geen inkomsten”, zegt Jockin. “Het is bizar dat we al zo’n twee jaar gesloten zijn.” Voor veel mensen was dat aanleiding om naar de Lange Scheistraat te komen.

Artikel gaat verder onder de foto’s

(Foto’s: Emile van Aelst)

Demonstratie
Burgemeester Lenferink liet vrijdagavond al weten dat het optreden wat hem betreft plaats kon vinden binnen de geldende coronaregels als er inderdaad geen publiek zou worden toegelaten. “Dan is het een demonstratie die onder de Wet Openbare Manifestaties valt”, zei hij.

Afgelopen woensdag deed Gebr. de Nobel mee aan het landelijke protest van de cultuursector. Musea werden sportscholen en theaters werden kapsalons, want die mochten wel open. Burgemeester Lenferink legde De Nobel een last onder dwangsom op van 4900 euro vanwege het overtreden van de landelijke coronamaatregelen. Die dwangsom moeten het poppodium pas daadwerkelijk betalen als het nog een keer over de schreef gaat.

(Foto’s: Rob van Dullemen)

Advertentie

Cultuur Leiden Nachthoreca voert actie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×