Pieter Slaman in de studio van Sleutelstad (Foto: Gerry van Bakel).

Nieuwe universiteitshistoricus Pieter Slaman: 'Er wordt vaak gedacht dat historici conservatief zijn'

Pieter Slaman is vanaf 1 januari de nieuwe universiteitshistoricus van de Universiteit Leiden. Hij nam het stokje over van Willem Otterspeer, met wie Slaman ook samenwerkte. De komende vijf jaar gaat hij de geschiedenis van de universiteit onderzoeken om over te schrijven.

Slaman is voornemens het werk van Otterspeer op dezelfde manier voort te zetten. “Hoewel ik niet verstand heb van alle tijdsperiodes, maar vooral gericht ben op de moderne tijd.”

Eén dag in de week gaat Slaman aan de slag met zijn taken als universiteitshistoricus. Zijn opdracht is om de geschiedenis van de universiteit te onderzoeken en te beschrijven. “In de praktijk komt er nog wat meer bij kijken. Voor alle vraagstukken waar we bij de universiteit mee zitten, en langer spelen dan vanaf vorige week dinsdag, kan gekeken worden naar hoe eerdere voorgangers ermee omgingen.”

“Er wordt vaak van historici gedacht dat ze wat conservatief zijn”, vervolgt Slaman. “Ik denk dat dat meevalt en dat historici juist heel goed zijn in het bedenken van in welke context een besluit vroeger genomen is. En dat we nu misschien wel een ander besluit moeten nemen.”

Boeken
De benoeming is voor vijf jaar. Slaman heeft ideeën voor twee boeken in gedachten. Eén over de universiteit en de hogeschool in de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor gaat hij samen met zijn voorganger uitzoeken hoe de instellingen hebben gehandeld onder het Duitse regime. Ook wil hij een boek maken voor het 450-jarig bestaan van de universiteit, dat over drie jaar is.

Gerry van Bakel in Nieuws071 in gesprek met Pieter Slaman.

Advertentie

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×