Week van het Vergeten Kind: 'We moeten echt stoppen met gesloten jeugdzorg'

Vandaag is de Week van het Vergeten Kind begonnen. Het gaat om een week die in het teken staat van het stoppen van de gesloten jeugdzorg. “Ruim 1.800 jongeren zijn opgesloten terwijl ze niets strafbaars hebben gedaan”, zei directeur Margot Ende-van den Broek van Het Vergeten Kind vrijdagmiddag in het Sleutelstad programma Nieuws071.

De kinderen hebben volgens haar van alles meegemaakt. Van seksueel misbruik tot huiselijk geweld, waardoor ze zwaar getraumatiseerd zijn. “Deze kinderen zijn nu in een soort gevangeniscel gezet en dat moet veranderen. Daar strijden wij nu voor.” Dat gebeurt met een tour door Nederland en via een online petitie die over enige tijd wordt aangeboden aan het kabinet.

Maandag start de tour  van Het Vergeten Kind en gaat Margot Ende-van den Broek samen met een ambassadeur en ervaringsdeskundige op pad met een bus die is ingericht als slaapkamer in de gesloten jeugdzorg. Ze doen verschillende steden aan om met beleidsmakers en organisaties in gesprek te gaan over de problematiek binnen de gesloten jeugdzorg.  Op dinsdag 1 februari is de bus in Leiden en gaat Het Vergeten Kind het gesprek aan met Maartje Berger en Mirjam Blaak van Defence for Children dat hier is gevestigd.

Aansluitend wordt gesproken met hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning die is verbonden aan de Universiteit Leiden en met bijzonder hoogleraar en lector residentiële jeugdzorg Peer van der Helm. Het bezoek aan Leiden wordt afgesloten met een gesprek met Arne Popma. Hij is hoofd van de afdeling voor kinder- en jeugdpsychiatrie van Amsterdam UMC.

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×