Lucas en Demi uit Leiden ontwikkelen nieuwe zonneauto met Brunel Solar Team. (Foto: PR).

Leidse Lucas en Demi ontwikkelen nieuwe zonneauto met Brunel Solar Team

Lucas en Demi uit Leiden zijn lid van het Delftse solar team. Het team met studenten van de TU Delft doet mee aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. “Iedereen wil alles op alles zetten de titel voor de vierde keer mee naar huis te nemen,” vertellen Demi en Lucas.

De laatste jaren waren voor de studenten niet makkelijk. Het afbranden van zonneauto NunaX vlak voor de finish in 2019, de coronacrisis en de derde plek in de Solar Challenge Morocco staan hen nog vers in het geheugen gegrift. Toch ziet het team de toekomst positief tegemoet.

“Het was vervelend om te zien hoe het vorige team worstelde met het Marokkaanse landschap en ziekte. We hebben echter enorm veel geleerd van de Marokkaanse race door deze uitgebreid te analyseren. Juist nu de competitie ons een stapje voor was voelen wij, meer dan ooit, de noodzaak om te innoveren. We hebben ervoor gekozen dit jaar in Zuid-Afrika te racen, omdat hier waarschijnlijk onze grootste concurrenten aanwezig zullen zijn. De motivatie in het team is hoog, we willen dolgraag laten zien hoe veel potentie onze zonneauto en het team in zich hebben.”

Wisseling hoofdsponsor
Energieleverancier Vattenfall steunde het solar team al sinds de oprichting in 1999 als hoofdsponsor. Na ruim twintig jaar komt daar nu een einde aan. Lucas: “We racen steeds het ene jaar in Australië en het andere jaar in Zuid-Afrika. In Australië zijn we zeven keer wereldkampioen geworden en in Zuid-Afrika hebben wij alle drie de keren dat we deelnamen gewonnen. Dit hebben wij allemaal samen met Vattenfall meegemaakt. We zijn hen dankbaar voor hun vertrouwen en steun.” Het stokje is nu overgedragen aan Brunel; een technisch bedrijf in hart en nieren dat net als het team is opgericht in Delft. Managing Director Niels van Rhenen van Brunel Nederland prijst de beleving, de teamgeest en de gedrevenheid waarmee het Brunel Solar Team de idealen nastreeft.

Zuid-Afrika
In september gaat het team voor de vierde keer deelnemen aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. De route loopt vanaf Johannesburg in het noorden over een traject van meer dan 2300 kilometer via Jeffreysbaai naar Stellenbosch. Zonneteams van over de hele wereld zullen acht dagen lang de strijd aangaan en het ruige landschap trotseren. Demi: “Tijdens de race zullen we veel verschillende omstandigheden tegenkomen. De route gaat deels via vierbaans snelwegen, maar voert ook over smalle wegen en bruggetjes. Daarnaast kan het weer in Zuid-Afrika erg onvoorspelbaar zijn en zorgt het hoogteverschil van bijna 2000 meter ook voor een uitdaging. Dit alles, samen met de sterke concurrentie, vormt de perfecte mix voor een spannende race.”

Innovatie
Het huidige team neemt het chassis van de auto van het voorgaande team over, maar ziet daarnaast veel ruimte voor verbetering. “Veel systemen binnen in de auto gaan op de schop. Het is een groot voordeel dat er al met de auto geracet is. Dat biedt de mogelijkheid om te optimaliseren en te perfectioneren. We zullen dit doen door de grenzen op te zoeken van de technologie en blijven innoveren om te laten zien wat er allemaal bereikt kan worden met duurzame technologie.”

Leiden Regio Science Sasol Solar Challenge


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×