Wesley Kerkvliet (21 jaar) heeft een eigen keepersschool. (Foto: Keepersschool Kerkvliet).

Wesley Kerkvliet heeft eigen keepersschool: 'Een goede doelman moet durven'

Keepen is zijn lust en zijn leven en de hoop op een profcarriere heeft de 21-jarige Wesley Kerkvliet nog niet opgegeven, maar in zijn eigen keepersschool richt hij zich vooral op het beter maken van talenten. “Ik doe het met onwijs veel plezier.”

Als vijfjarig jongetje stapte Wesley Kerkvliet binnen bij de Leidse voetbalclub UVS. Hij is er nooit meer weggegaan. “Ik ben begonnen als linksback en iedereen moest wel eens een helft onder de lat staan. Volgens mijn lieve vader maakte ik tegen FC Lisse een hele mooie redding en sindsdien ben ik niet meer uit de goal te slaan.” Nu speelt hij in het tweede team en heeft hij goede hoop om te promoveren. “De eerste periodetitel is binnen, dus de nacompetitie is al veilig gesteld.”

Vrij
In Sport071 vertelde Wesley Kerkvliet dat hij op zijn zeventiende bij UVS de kans kreeg om de jeugd te gaan trainen. “Ik bedacht me dat ik de zondag nog vrij had en andere trainers wilden dat ik meer aandacht aan de keepers ging besteden. Ik heb toen aangeboden om de jeugd te gaan trainen.”

“Ik vind het fijn dat een keeper zo belangrijk kan zijn”, zegt Kerkvliet. “Het nadeel is dat als je een fout maakt de bal negen van de tien keer in het net ligt. Het geeft veel druk, maar dat past ook bij mij. Als keeper moet je durf hebben. Ik zie aan kinderen al gauw wie de goede keepers zijn. Zij draaien zich niet om als de bal op hen af komt. Dat zijn de keepers die het verschil kunnen maken.”

Inzet
“Ik let op de houding, de inzet en de uitstraling. Het verschil in duiken, de een ploft op de grond en de ander pakt hem stijlvol uit de kruising. Je moet eigenlijk zo vroeg mogelijk beginnen met keeperstraining, acht of negen jaar. Leren hoe je de bal vangt en dergelijke. Talent speelt een rol, maar er is ook heel veel aan te leren. Eigenlijk moeten alle voetballers eens een keeperstraining volgen. Soms weet je niet dat je er aanleg voor hebt. Naast het schoonhouden van het doel, moet de keeper ook de verdediging aansturen. Je moet ook je mond open doen.”

Droom
“Jasper Cillessen was echt mijn voorbeeld toen ik begon als keeper, ook omdat hij de overstap maakte van NEC naar Ajax, van een middenmoter en degradatiekandidaat in de eredivisie naar de kampioen. Dat leek mij wel wat. Ik droom nog steeds van een profcarrière. Zolang ik in ieder geval maar plezier erin blijf houden, is het goed.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×