(Video: Robbert Beurse).

Gemeenten stellen kandidatenlijst verkiezingen vast: Zoeterwoude binnen drie minuten klaar

In alle gemeenten in Nederland zijn vrijdagochtend om 10 uur de kandidatenlijsten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld. Dit gebeurde dus ook in de kleinste gemeente van Zuid-Holland, Zoeterwoude, waar burgemeester Fred van Trigt binnen drie minuten officieel vaststelde dat iedereen die voorgedragen was daadwerkelijk mee mag doen aan de verkiezingen.

In zijn rol van voorzitter van het centraal stembureau las Van Trigt de namen op van de kandidaten die op 14, 15 en 16 maart op de stembiljetten staan. “Bij ons in Zoeterwoude is het lekker overzichtelijk. Er doen vier partijen mee met in totaal 41 kandidaten. Die heb ik dus maar even allemaal genoemd”, vertelde Van Trigt tijdens de bijeenkomst.

Van Trigt heeft een punt. Zijn collega in buurgemeente Leiden had een stuk meer namen om door te nemen. Daar strijden twaalf partijen tegen elkaar tijdens de verkiezingen met in totaal 321 kandidaten.

Bij het vaststellen van de lijst moeten minimaal vier personen aanwezig zijn. Zij kunnen bezwaar maken wanneer zij vinden dat een kandidaat niet geschikt is voor de functie van raadslid. “Het kan zijn dat iemand niet in de gemeente woont waar hij mee wil doen. Of een verleden heeft waar wij ons niet in kunnen vinden”, legt de voorzitter van het stembureau uit.

Er waren geen bezwaren. Iedereen op de Zoeterwoudse lijst mag meedoen aan de komende verkiezingen. “De aftrap is gedaan. Nu is het aan de partijen om campagne te voeren om zoveel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen”, sluit Van Trigt enthousiast de bijeenkomst, drie minuten later, af.

Maatschappij Politiek Zoeterwoude Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×