(Foto: Provincie Zeeland).

Leidse student is Nederlands kampioen tegenwindfietsen

Leidse student Jurjun van der Velde heeft zondag het Eneco NK Tegenwindfietsen gewonnen. In iets meer dan twintig minuten legde Van der Velde het parcours op de Oosterscheldekering als snelste man af. De Limburgse Lisa Scheenaard kwam als eerste vrouw over de finish.

Van der Velde reed het 8,5 kilometer lange parcours in 20.23 minuten. Hij trotseerde tegenwindkracht 9, waarbij snelheden van 100 kilometer per uur werden gemeten. Geheel volgens de voorschriften: ‘op een door de organisatie aangeleverde herenfiets met terugtraprem en zonder versnellingen’.

De 26-jarige Van der Velde wist de 21-jarige Fries Max de Jong, die de rit in 2018 en 2020 won, ruim 27 seconden voor te blijven. Waar Scheenaard en De Jong de rest van het jaar uitblinken in respectievelijk roeien en voetbal, is de Leidse winnaar ook buiten het kampioenschap geregeld op de fiets te vinden. Hij maakt deel uit van het SwABo cyclingteam en fiets geregeld rondjes op ‘De Bult’ met wielervereniging Swift.

Jurjun van der Velde (lichtblauw) fietst lopende fietser voorbij.

Afgelast
De open fietswedstrijd wordt jaarlijks in februari georganiseerd zodra er windkracht 7 of meer is voorspeld. De afgelopen jaren werd het NK om wisselende redenen afgelast. In 2019 waaide het niet hard genoeg. In 2020 bleek de tegenwind juist te sterk. Storm Ciara zorgde voor een onveilige situatie waarna de rit halverwege werd afgebroken. Vorig jaar gooide de coronacrisis roet in het eten en werd er geen kampioenschap georganiseerd.

Tijdens het evenement wordt de Oosterscheldekering voor een dag ‘The Dutch Mountain’ genoemd. “Omdat het net zo zwaar is als het beklimmen van een berg in de Alphen”, legt de organisatie uit.

Jurjun van der Velde is dinsdag 8 februari om 18.30 uur te gast in Sport071 op Sleutelstad.

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×