(Foto: Chris de Waard).

Pvda Leiden: 'Overlast door verkameren tegengaan'

Huisjesmelkers moeten veel harder worden aangepakt door de gemeente als ze hun verkamerde panden niet goed onderhouden en onvoldoende maatregelen nemen om overlast tegen te gaan. Dat zegt de PvdA Leiden die hier een belangrijk verkiezingsthema van maakt. Ook moeten er veel meer betaalbare woningen gebouwd worden.

“We hebben de afgelopen jaren heel veel aandacht gehad voor regels om panden te verkameren. Daarbij is er te weinig gedaan aan het oplossen van overlast bij reeds verkamerde panden”, stelt PvdA-raadslid Martijn Otten. “Die panden moeten goed worden onderhouden. Ook moet isolatie voorkomen dat geluidsoverlast ontstaat in panden waar vroeger misschien een gezin woonde en nu vijf studenten.”

De PvdA wil pandjesbazen verplichten om verder te zorgen voor voldoende ruimte voor het stallen van fietsen. “Nu staat de stoep soms zo vol, dat mensen met bijvoorbeeld een rollator er niet meer langs kunnen.” Otten noemt daarvoor twee mogelijke oplossingen: Of er wordt een inpandige stalling gemaakt en als dat niet kan, moet de eigenaar van een verkamerde woning als het aan de PvdA ligt een bedrag afdragen aan een gemeentelijk stallingsfonds. “Dan kunnen we met dat geld een stalling realiseren in de openbare ruimte.”

Robbert Beurse in gesprek met PvdA-raadslid Martijn Otten over de eisen die de partij wil stellen aan studentenhuisvesting en woningbouw.

Universiteit
Met de plannen wil de PvdA niet alleen overlast oplossen die omwonenden hebben van verkamerde panden. “Ook studenten zelf worden benadeeld door pandjesbazen die alleen maar zoveel mogelijk wil verdienen. Ze kunnen vaak niet voor een goede kamer kiezen en komen door de krapte in het aanbod terecht in huizen waar de boel niet op orde is.

“Naast de huisjesmelkers wil de PvdA ook veel strengere afspraken maken met de universiteit. “Die verdient ontzettend veel geld aan al die internationale studenten, maar wentelt de kosten af op de gemeente. Ze moeten echt zelf huisvesting gaan regelen voor hun internationale studenten en niet alleen voor het eerste jaar.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×