PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk is per direct opgestapt. (Foto: ANP).

Leids PvdA-Kamerlid Van Dijk stapt op na meldingen ongewenst gedrag: 'Niet altijd eerlijk geweest'

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk uit Leiden stapt op vanwege meldingen van ‘ongewenst gedrag in de privésfeer’. Dat meldt de PvdA dinsdagmiddag in een verklaring. Naar de meldingen wordt ‘onafhankelijk, extern onderzoek’ gedaan, meldt de partij.

Vanwege deze meldingen heeft Gijs van Dijk besloten terug te treden als Kamerlid en zijn zetel ter beschikking te stellen. “De afgelopen jaren heb ik met veel trots mijn Kamerlidmaatschap voor de PvdA vormgegeven”, schrijft de Leidenaar in een verklaring. “In mijn persoonlijke leven ben ik in de relationele sfeer niet altijd eerlijk geweest. Mocht dat mensen pijn hebben gedaan, wil ik daarvoor mijn oprechte excuses aanbieden. Om het gestelde onafhankelijke onderzoek de ruimte te geven en de partij niet in de weg te zitten, trek ik mij terug uit mijn politieke functie.”

Omhelsd en gezoend
Waar Gijs van Dijk zich precies schuldig aan gemaakt zou hebben, wordt uit de verklaring niet duidelijk. De NOS meldt dat hij vrouwen tegen hun wil heeft omhelsd en gezoend. Een van hen zou naar de politie gestapt zijn en ook bij de partij geklaagd hebben, vooralsnog zonder resultaat. Een conflict over het aanvankelijk ongegrond verklaren van die klacht zou zelfs geresulteerd hebben in haar royement. Dat schrijft mediapartner Omroep West. Verschillende PvdA’ers hebben daar volgens de NOS bezwaar tegen gemaakt.

Van Dijk voerde jarenlang het woord op Sociale Zaken, voor de PvdA een belangrijk thema. Hij werkte onder meer aan een wet om werknemers buiten werktijd het recht te geven onbereikbaar te zijn voor hun werkgevers. Wie de zetel van Van Dijk inneemt in de Tweede Kamer is nog niet bekend. De volgende kandidaat op de PvdA-lijst is de Zaanse wethouder Songül Mutluer.

Leiden Politiek Gijs van Dijk

Meer in dossier Gijs van Dijk

Meer in dossier Gijs van Dijk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×