Stephan van Plateringen van de Leidse Dekenfabriek is een van de winnaars. (Foto: Annick Elzenga).

Acht initiatieven beloond met bijdrage vanuit de subsidie Circulair Verwaarden

Tijdens de vorige week gehouden ‘Week van de Circulaire Economie’ presenteerden diverse initiatiefnemers hun circulaire, innovatieve plannen. Uit een groot aantal inzendingen heeft een onafhankelijke beoordelingscommissie acht initiatiefnemers geselecteerd om hun idee te komen pitchen tijdens de bijeenkomst. Ze ontvangen een bijdrage om hun idee te realiseren.

“In Leiden willen we verspilling tegengaan, hergebruik stimuleren en afval zoveel mogelijk voorkomen”, zei wethouder Yvonne van Delft bij de uitreiking. “Met de subsidie Circulair Verwaarden wil de gemeente bewoners, ondernemers en organisaties stimuleren om plannen te lanceren die hieraan bijdragen. De ingediende initiatieven laten een enorme professionele aanpak zien en bewijzen dat design, duurzaamheid en innovatie heel goed samengaan. Waar mogelijk kunnen initiatieven elkaar versterken en zo het netwerk vergroten.”

De acht winnaars zijn:
1. Hergebruik Afval gordijntextiel – initiatief van Gordijnatelier H. van der Lelie BV / Sjoerd van der Lelie
Doel: Hergebruik stimuleren van de grote hoeveelheid snijresten gordijnstof (360.000m/jaar). Samen met het Circulair Warenhuis verkennen of en hoe uit de reststoffen nieuwe producten kunnen worden gemaakt, door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

2. Alle Laptoppertjes verzamelen! – initiatief van Stadslab Leiden / Michiel Janssen
Doel: Oude laptops inzamelen van particulieren, deze recyclen/refurbishen en ter beschikking stellen aan (kans)arme jongeren.

3. DFC = Design for Circularity – initiatief van Inventeers (inventeers.nl) / Jasper Neuteboom
Doel: Op drie manieren stappen zetten op het gebied van circulariteit. 1) Bij het ontwerpen van de producten rekening houden met circulariteit. Wat zijn de consequenties van de keuzes en met de klant samen doordachte beslissingen maken. 2) Het zo goed mogelijk recyclen van door ons geproduceerde producten. 3) Met leveranciers en partners aan tafel om restafval zoveel mogelijk te reduceren.

4. Duurzaam gerecyclede leasefietsen van EasyFiets – initiatief van EasyFiets / Kasper Richmond-de Graaff
Doel: Het verminderen van de afvalstroom fietsen in Leiden. EasyFiets wil fietsen die door het Kringloopbedrijf het Warenhuis niet meer gerecycled kunnen worden opkopen, recyclen en inzetten als leasefietsen in Leiden.

5. Kleed-up – initiatief van Bonaventuracollege Agora Leiden / Morsal Toghyan
Doel: Kinderen bewust maken van de grote hoeveelheid kleding-/textielafval en ze actief uit te dagen mee te denken over oplossingen.

6. De Leidse Deken Fabriek – initiatief van Stephan van Plateringen en Natasja Marchese
Doel: Nieuwe fabriek waarin de Leidse deken innovatief en circulair geproduceerd wordt van Nederlandse wol; wol die anders verbrand zou worden.

7. Møpa – Circulaire panelen – initiatief van Blauwdruk / Martijn Braat
Doel: Een duurzaam, herbruikbaar en efficiënt decor systeem dat in 4 verschillende formaten, die allemaal aan elkaar te koppelen zijn, gebruikt kunnen worden bij evenementen en festivals. Voor de doorontwikkeling mogelijkheden onderzoeken om panelen van 100% restmaterialen te maken.

8. Circulair parket – Pavlic Parket – T. Pavlic
Doel: Samenwerking in de keten om restanten van een nieuw gelegd parket te gebruiken voor de ontwikkeling van circulaire parketvloeren.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×