Gezonder eten is een van de speerpunten van Leids preventieakkoord. (Foto: Gerry van Bakel).

Aanjager Leids preventieakkoord Mijke Sluis: 'Er ligt gewoon geld op de plank'

Een leven lang gezond en vitaal, voor alle inwoners van Leiden. Dat is de ambitie van het Leidse preventieakkoord. Ruim veertig organisaties hebben vorig jaar hun handtekening gezet. Nu kan en moet iedereen aan de slag. Aanjager Mijke Sluis nodigt mensen uit met plannen te komen. “Er is een uitvoeringsbudget, maak er gebruik van.”

Lekker bewegen, gezond eten, niet roken, en goed in je vel zitten. Want gezondheid is meer dan ‘niet ziek zijn’. Het gaat om plezier, zingeving, groei en ontwikkeling. En de gemeente heeft van de rijksoverheid een budget gekregen om initiatieven uit de stad op dit gebied te ondersteunen. De eerste deadline is 1 maart.

Gerry van Bakel sprak in Sport071 met Mijke Sluis over de uitvoering van het preventieakkoord.

Het Leidse preventieakkoord is een lokale uitwerking van een nationaal preventieakkoord. Een beetje analoog aan de eerder sportakkoorden. Die gingen specifiek over sport en beweging en het gebruiken van sportaccommodaties. “Dat traject heeft wat vertraging opgelopen door corona, er kon niet altijd gesport worden. Maar we gaan dat een nieuwe impuls geven, want er ligt gewoon nog geld op de plank. We hebben gemerkt dat het soms nog wat abstract blijft, dus we gaan de komende maanden daarmee ook meer de wijken in.”

Gezonder eten
Het preventieakkoord is wat breder. “Het ligt in het verlengde van elkaar. We willen de gezondheidsverschillen verkleinen. Overgewicht verminderen, eenzaamheid tegengaan, recreëren in het groen, gezond eten kopen. We willen met zoveel mogelijk organisatie samenwerken om te kunnen laten zien wat echt werkt in de praktijk. De Universiteit  Leiden kan ons daarbij helpen met onderzoeken. En wij willen de wijken in om op te halen waar bewoners in de diverse buurten behoefte aan hebben.”

Als het gaat om gezonder eten in de stad richt het preventieakkoord zich nu vooral tot supermarkten. “Zij vinden ook dat gezond eten bereikbaar moet zijn voor iedereen in alle wijken van de stad. En willen ook initiatieven in buurthuizen gaan sponsoren. We willen overal de gezondere keuze laten zien. Zowel op scholen als in sportkantines en speeltuinen. We komen echt niet aan de bitterballen, de zogenaamde derde helft. Maar we willen wel dat er een gezond alternatief is. De horeca heeft ons nog niet gevonden, maar zijn zeker welkom om ook mee te doen.”

Deadlines
Dit jaar zijn er drie momenten waarop projecten beoordeeld gaan worden. Op 1 maart is de eerste deadline, 1 juni de tweede en op 1 oktober de derde van dit jaar. Wie vragen heeft kan mailen naar leidspreventieakkoord@leiden.nl. “Het gaat niet om grote bedragen, er gaat geen schop voor in de grond, maar we willen ideeën aanjagen. Daarbij is van belang dat er wordt samengewerkt met verschillende partijen en organisaties in de stad.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×